Alles over roggebloem

Alles over roggebloem

Wilt u alles over roggebloem weten? Roggebloem is roggemeel waar alle zemelen en kiemen uit gezeefd zijn. Waar roggemeel grijs van kleur is, is roggebloem wit. Bloem van rogge geeft dus een lichtere kleur aan brood en koekjes dan roggemeel. Roggebloem heeft iets minder smaak dan roggemeel. Het is echter nog steeds aangenaam zoetig en heeft een aards vleugje. U kunt rogge daarom prima gebruiken om zoete of hartige snacks mee te bereiden. Omdat bloem van rogge gezeefd is heeft het ook een andere structuur dan roggemeel. Bovendien bevat het minder gluten en daardoor rijst een deeg van roggebloem minder goed. Vaak wordt bloem van rogge dan ook gebruikt in combinatie met andere soorten bloem, die meer gluten bevatten. Een beetje bloem van rogge in wit brood geeft het brood ook net iets meer smaak dan alleen tarwebloem.

Roggebloem is gezond

Roggebloem is een bron van vezels, vitaminen en mineralen en is arm aan verzadigde vetten. Het  kan daarom een belangrijk aandeel leveren in een goede weerstand. Bloem van rogge bevat vitamine B6 en vitamine E en veel ijzer en kalium. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het eten van roggebrood een lager lichaamsgewicht veroorzaakt, waarschijnlijk omdat rogge sneller een verzadigd gevoel geeft en u de neiging zult hebben er minder van te eten. Het eten van rogge heeft ook een lagere cholesterolspiegel en minder insulineresistentie tot gevolg en ten opzichte van tarwe ook voordelen voor uw bloedsuikergehalte. Kortom, reden genoeg om eens wat vaker te bakken met roggebloem, mocht u dat nog niet doen!

Meer over rogge

Rogge is een graan dat al eeuwen lang wordt gebruikt, maar vooral in de laatste eeuw werd het steeds populairder. Sinds 1900 werd roggebrood namelijk gezien als een prima vervanger van aardappelen, het was ook een heel stuk goedkoper. Rogge behoort tot de grassenfamilie en is een erg gezond graan. Het biedt maar liefst 15% vezels, dat is 3% meer dan tarwe. Omdat rogge niet erg gevoelig is tegen plagen of infecties wegens schimmels zijn er bij het verbouwen ervan bovendien weinig bestrijdingsmiddelen nodig. Natuurlijk is roggemeel bij ons ook in een puur biologische variant verkrijgbaar, helemaal vrij van chemische invloeden.

De gluten in rogge

Rogge bevat minder gluten dan tarwe. Daardoor rijst roggedeeg minder goed dan bijvoorbeeld deeg van tarwemeel en produceert het broden met een dichtere textuur. Rogge bevat echter wel zogenaamde pentosanen, koolhydraten die worden aangemaakt door de rogge plant. Het zijn zogenaamde slijmstoffen die water kunnen binden, zoals ook gluten zorgen voor een goede verbinding in het deeg. Met gluten krijgt u echter wel een luchtiger brood. Ons spijsverteringssysteem kan bovendien geen pentosanen afbreken, omdat ze simpelweg niet verteerd worden. Dat betekent dat rogge veel voedingsvezels levert en die hebben een goede invloed op uw darmflora en uw afweersysteem.

Brood bakken van roggebloem

Met roggebloem bakt u een heerlijk brood. Bloem van rogge is echter vrij zwaar en heeft minder sterke gluten dan tarwebrood. Als u gistdeeg nodig hebt voor een lekker brood is roggemeel daarom vooral een succes als u roggebloem gebruikt in combinatie met bloem van andere glutenrijke meelsoorten, zoals tarwebloem. Voor een goed brood met roggebloem gebruikt u dan minimaal de helft tarwemeel of tarwebloem. De kruimels en de korst van roggebrood zijn anders dan van een brood dat is gebakken van tarwebloem. Het baksel is minder luchtig en wat compacter. Rogge zorgt bovendien voor een stevige textuur in brood.

Wat kunt u nog meer bereiden met roggebloem?

  • Ontbijtkoek
  • Kruidkoek
  • Speculaaskoekjes
  • Pita broodjes
  • Pepernoten
  • Oude wijvenkoek
  • Honingkoek
  • Roggebrood
  • Taai taai poppetjes
  • Limpabrood
  • Peperbollen

Andere toepassingen van roggebloem

Roggebloem wordt ook vaak gebruikt om over brood te strooien, hetgeen mooie witte streepjes geeft op het brood. Ook wordt roggebloem veel in rijsmandjes gestrooid. Bloem van rogge heeft bij het bestrooien van brood en rijsmandjes vaak de voorkeur boven tarwebloem. Dit omdat roggebloem minder plakt dan tarwebloem en minder snel verbrandt, maar ook omdat roggebloem minder bitter smaakt.

Meer weten?

Deze blog gaat over Roggebloem. Wilt u meer weten over onze granen en meel en bloemsoorten? Lees dan onze blogs Hoe bewaar je meel en bloem, Biologische granen kopen,  Glutenvrij havermeel en De verschillen tussen granen

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: