Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam
Sesamzaad is een geweldig ingrediënt en heel veelzijdig toepasbaar in uw keuken. Het is een van de oudste bekende oliehoudende zaden en wordt al duizenden jaren op diverse manieren gegeten. Oorspronkelijk komen sesamzaadjes uit Afrika en India, maar inmiddels wordt het overal verbouwd. Het zaad groeit in peulen, die openbarsten als ze rijp zijn. Sesamzaad kent vele soorten, variërend in kleur van wit tot rood en zwart. Bij DeMolenwinkel.nl vindt u de beige versie, de meest voorkomende variant. Het heeft een heerlijk milde smaak en is daardoor uitstekend te gebruiken in diverse gerechten, zonder overheersend te worden. Wilt u meer weten over de voedingswaarde, de gezondheidsvoordelen en de toepassingen van deze heerlijke kleine zaadjes? Lees dan snel verder.
Is sesamzaad gezond?
Daar kunnen we volmondig ja op zeggen. Sesam bevat veel eiwitten, vitamine B (foliumzuur en nicotinezuur), vitamine E en een hoge concentratie aan onverzadigde vetten en diverse mineralen, zoals magnesium, fosfor, ijzer, kalium, zink en calcium. Sesamzaad bevat tevens antioxidanten en vezels, die uw lichaam beschermen en een goede bijdrage leveren aan uw spijsvertering. Kortom, het is een voedzaam product dat goed is voor uw hart, de gezondheid van uw botten beschermt, uw darmen goed op gang houdt en vrije radicalen in uw lichaam neutraliseert. Sesamzaad bevat bovendien tot wel 50% olie, wat diverse gezondheidsvoordelen biedt. Sesamzaden en sesamolie opnemen in uw voeding levert dan ook een waardevolle bijdrage aan een voedzaam en gebalanceerd dieet.
Beige of wit sesamzaad eten
Beige of wit sesamzaad, zoals u dat koopt bij DeMolenwinkel.nl, heeft een milde, nootachtige smaak en is uitstekend te gebruiken in diverse gerechten. Zo kunt u het gebruiken in deeg voor brood, muffins, crackers of koekjes, of ze gebruiken in dressings, marinades en sauzen. Verder kunt u het zaad gebruiken als topping voor brood, salades, sushi, bowls, of het over roerbakgerechten strooien voor een knapperige textuur en extra smaak. U kunt de zaadjes ook gebruiken in uw smoothies en yoghurt, of ze verwerken in een zelfgemaakte granola, voor een extra nootachtige smaak. Sesamzaad is bovendien een hoofdingrediënt in gerechten zoals hummus, tahini en de japanse Goma-dressing. Daarnaast is het een bekend onderdeel van de Arabische kruidenmix Za’atar en het Japanse 7 kruidenpoeder. Maar wist u dat er ook nog vele andere manieren zijn om te genieten van dit heerlijke en voedingsrijke zaad? Wij geven u graag een paar voorbeelden.
Andere leuke toepassingen van sesamzaad
- Maak sesamzout of gomasio door sesamzaad te mengen met grof zeezout, voor en smaakvolle en knapperige topper voor uw gerechten.
- Karameliseer de zaadjes met suiker in een pan en gebruik ze als topping voor desserts of ijs.
- Maak sesampasta van gemalen sesamzaadjes met honing, ahornsiroop of agavesiroop en gebruik het als spread, of als ingrediënt in een saus.
- Meng geroosterde zaadjes met suikersiroop van gekookte honing en laat het afkoelen tot repen of snoepjes.
- Maak tahini door de zaadjes eerst te roosteren, dan te vermalen en geleidelijk olie toe te voegen.
- Maak sesamkrokantjes door sesamzaad met een beetje bloem en honing te bakken tot een knapperige snack
- Maak sesamzaadijs door wat tahini door uw roomijs te roeren. Heerlijk met vanille of karamelsmaak.
- Maak sesamcrackers door volkorenmeel en water te mixen met sesamzaad, dun uit te rollen en te bakken in de oven.
Sesamzaad roosteren
Sesamzaad roosteren versterkt de nootachtige smaak ervan, geeft een extra aroma en maakt de zaadjes bovendien lekker knapperig. Door het roosteren verandert de voedingswaarde niet, dus u behoudt alle gezondheidsvoordelen. U kunt sesamzaadjes roosteren in een koekenpan of in de oven. Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en voeg een laagje sesamzaadjes toe. Rooster ze al roerend 3 tot 5 minuten, tot ze goudbruin zijn en een nootachtige geur afgeven. Zorg er wel voor dat u constant roert, om te voorkomen dat de zaadjes verbranden. Roostert u ze liever in de oven? Verwarm die dan voor op 160-180 graden en rooster ze 8 tot 10 minuten. Roer ze halverwege wel even door, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Houd ze ook hier goed in de gaten om verbranding te voorkomen. Laat de zaadjes na het roosteren volledig afkoelen voor u ze opbergt, dan behouden ze hun knapperigheid.
Sesamzaad bewaren
Sesamzaad is relatief stabiel en zal niet snel ranzig worden, omdat het natuurlijke antioxidanten bevat. Toch moeten zowel de olie als de zaden goed bewaard worden om oxidatie te voorkomen. Dit omdat sesamzaad ook veel olie bevat, en dat kan toch ranzig worden als het te lang wordt blootgesteld aan lucht, warmte of licht. Bewaar sesamzaad daarom altijd in een luchtdichte verpakking, op een koele en droge plaats. In de koelkast of vriezer kan het langer vers blijven.
Sesamzaad kopen
Wilt u sesamzaad kopen? U vindt in ons assortiment sesamzaad gepeld en sesamzaad ongepeld, in grootverpakkingen van 5 kg en 22,68 kg.
Meer weten?
Deze blog heeft als onderwerp Sesamzaad, veelzijdig en voedzaam. Wilt u meer weten over de zaden en pitten uit ons assortiment? Bekijk dan ook onze blogs Zonnebloempitten, hoe gezond zijn ze echt?, Pompoenpitten, een schat uit de natuur, Gezonde zaden en pitten, Zaden en pitten in bakrecepten en Zaden laten weken, een goed idee.