Tarwegluten gebruiken

Tarwegluten gebruiken voor uw baksels

Wilt u tarwegluten gebruiken? Een goed idee! Tarwegluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, net zoals bij granen als gerst, rogge en spelt. Als u tarwegluten toevoegt aan het deeg van brood, gebak, bagels, pizza en andere bakproducten, dan geven ze het bakresultaat een zachte, chewy textuur. Gluten van tarwe kunt u ook gebruiken als vervanging voor vlees in vegetarische en veganistische recepten. Daarnaast kunt u ze gebruiken als basis voor eiwitrepen. Gluten kunt u overigens ook gebruiken in producten zoals pasta, noedels of ontbijtgranen, ter verbetering van de textuur. Ze worden soms zelfs gebruikt als dierenvoer. Kortom, tarwegluten zijn een veelzijdig ingrediënt waar u alle kanten mee op kunt. 

De voedingswaarde van tarwegluten

Tarwegluten gebruiken bij het bakken, koken of grillen is een goed idee. Gluten van tarwe zijn een rijke bron van eiwitten en bevatten ook een aantal belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, mineralen en vitamines. Tarwegluten bevatten weinig vetten en koolhydraten. Ze zijn ook een goede bron van mineralen, zoals ijzer en magnesium, en vitamines zoals thiamine en niacine. Het gebruiken van gluten kan vooral nuttig zijn voor mensen die een eiwitrijk dieet volgen, zoals bodybuilders of krachtsporters. Gluten van tarwe zijn ook een goede optie voor vegetariërs en veganisten die op zoek zijn naar eiwitrijke voedingsmiddelen die geen dierlijke producten bevatten. Gluten kunnen echter wel ernstige reactie veroorzaken bij mensen met een gluten intolerantie of coeliakie, dus niet iedereen kan ervan profiteren.

De werking van gluten

Het eiwit in tarwegluten helpt uw deeg om te rijzen en zorgt voor een stevige, elastische structuur ervan. Dit maakt uw deeg gemakkelijker om te kneden en te vormen en zorgt voor een luchtig en goed gerezen bakresultaat. Zodra u water toevoegt aan bloem of meel dat gluten bevat, worden de eiwitten in de gluten geactiveerd en beginnen ze op elkaar te reageren. Ze vormen daardoor een elastisch netwerk dat de gasbellen vasthoudt die zijn geproduceerd door fermentatie of rijzen. Door het deeg te kneden of te mengen ontwikkelt het glutennetwerk zich verder en rekt het uit, waardoor het nog meer elasticiteit krijgt. Omdat deeg met gluten beter rijst, krijgt uw baksel een luchtig kruim en een stevige korst.

Tarwegluten als vleesvervanger

Bakkerijen gebruiken poeder van tarwegluten als een versterkend middel voor o.a. brooddeeg. Maar gluten kunnen we niet alleen gebruiken tijdens het bakken van brood. U kunt ze ook in andere voedingsproducten gebruiken, zoals bijvoorbeeld in seitan of andere vleesvervangers. Denk bijvoorbeeld aan  vegetarische of veganistische worstjes of hamburgers.. Seitan kunt u bereiden door gluten te mengen met water en kruiden om een stevig deeg te vormen. Als u dat deeg vervolgens kookt in bouillon krijgt het een vlezige structuur, waarna u het bijvoorbeeld kunt bakken of grillen als vleesvervanger. Tarwegluten zijn een goede bron van eiwitten in veganistische en vegetarische gerechten. De industrie gebruikt ze vaak ook als basis voor de lekkerste eiwitrepen.

Gluten allergie

Hoewel u prima tarwegluten gebruiken kunt in uw bakproducten, kan het ook problemen veroorzaken voor mensen met gluten gevoeligheid of intolerantie, coeliakie of tarweallergieën. Voor deze personen kan het eten van tarwe gluten diverse symptomen veroorzaken, zoals spijsverteringsproblemen of ernstigere complicaties zoals ondervoeding, bloedarmoede en darmbeschadigingen. Pas daarom altijd op als u gevoelig of allergisch bent voor gluten of eten bereidt voor iemand die daar last van heeft.

Tarwegluten kopen bij DeMolenwinkel

Wilt u tarwegluten kopen? DeMolenwinkel heeft twee soorten tarwe gluten poeder in haar assortiment, poeder van “gewone” tarwegluten en biologische tarwegluten. Bent u op zoek naar gezondere en duurzame voedingsmiddelen, dan zijn biologische tarwegluten een goede keuze. Ze bevatten een hoger gehalte aan voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

Wilt u meer weten?

Deze blog gaat over Tarwegluten gebruiken. Wilt u meer weten over het bakken van luchtige broden? Lees dan onze blogs Hoe bak je een goed brood? Broodmeel kopen van de molen en De beste boeken over brood bakken.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: