Classificatie van tarwemeel in het buitenland
Als u een fervente bakker bent of gewoon een liefhebber van culinaire reizen, dan is de kans groot dat u bent gestuit op de tarwemeel classificaties in verschillende Europese landen. Het is interessant om te zien hoe verschillend meel kan worden geclassificeerd, afhankelijk van waar u zich in Europa bevindt. Van de fijn gemalen ‘Tipo 00’ in Italië tot de diversiteit van ‘Type 55’ in Frankrijk en de rijk geschakeerde ‘Type 405’ tot ‘Vollkornmehl’ in Duitsland, elk land heeft zijn eigen unieke systeem om de kenmerken van tarwemeel te beschrijven. Deze typenummers, die meer vertellen dan alleen de naam, zijn een directe weerspiegeling van de bakcultuur en culinaire tradities van een land. Wij geven u graag een overzicht van de meest bekende meeltypen in Duitsland, Italië en Frankrijk.
Classificatie voor tarwemeel
De typenummers in landen als Frankrijk, Duitsland en Italië worden specifiek voor tarwemeel gebruikt en niet voor andere graansoorten zoals spelt, rogge, mais, boekweit, gerst, haver of teff. Deze laatste meelsoorten worden verkocht en geclassificeerd op basis van minder uitgebreide criteria.
Italiaanse meeltypen
In Italië wordt tarwemeel geclassificeerd door een systeem met eigen specifieke kenmerken. Het Italiaanse systeem is vooral gericht op de mate van raffinage (verwijderen van delen van de korrel) van het meel. Italië staat bekend om haar pasta en deze traditie heeft dan ook invloed gehad op de ontwikkeling van de Italiaanse meelclassificatie. Ook een grote verscheidenheid aan regionale broden zorgde voor behoefte aan verschillende meeltypen. Een andere reden voor een goed classificatie systeem voor tarwemeel is dat de Italiaanse keuken veel nadruk legt op het gebruik van kwaliteitsingrediënten, wat zorgt voor die kenmerkende textuur en smaak van Italiaanse bakwaren.
Onderstaand de meest voorkomende Italiaanse meelnummers:
Tipo 00: Dit is het meest geraffineerde Italiaanse meel. Het heeft een heel fijne textuur en een laag eiwitgehalte. Tipo 00 wordt vaak gebruikt voor pasta, maar soms voor pizza, cakes en koekjes. Het is vergelijkbaar met zeer fijn meel in andere landen.
Tipo 0: Dit meel is iets minder fijn dan Tipo 00 en heeft een iets hoger eiwitgehalte. Het wordt vaak gebruikt voor brood en sommige soorten pizza.
Tipo 1: Dit is een minder geraffineerd meel dan Tipo 0, met meer zemelen en een hoger eiwit- en mineraalgehalte. Dit meel wordt vaak gebruikt voor rustieker brood en heeft meer smaak dan de fijnere meelsoorten.
Tipo 2: Dit is een nog grover meel dat dichter bij volkorenmeel staat. Het bevat meer zemelen en kiemen, waardoor het rijker is aan vezels en voedingsstoffen.
Integrale: Dit is volkorenmeel en bevat alle delen van de graankorrel (de kiem, de zemelen en de endosperm). Het is zeer voedzaam en wordt gebruikt voor donkere broden en andere volkoren producten.
Duitse meeltypen
Duitsland heeft één van de meest diverse broodculturen ter wereld. Dat betekent dat er een breed aanbod aan meelsoorten is, wat u direct terugziet in het Duitse classificatiesysteem voor tarwemeel. Duitsland staat bekend om het gebruik van voedzame en volkoren producten, maar ook om delicate gebakjes. Deze bakvariëteiten vereisen uiteraard specifieke soorten meel. In Duitsland wordt meel geclassificeerd op basis van het asgehalte. De nummers geven dus een indicatie van hoeveel van de hele graankorrel is gebruikt in het type tarwemeel.
Dit zijn de meest voorkomende Duitse meelnummers:
Type 405: Dit is het meest geraffineerde tarwemeel in Duitsland. Het wordt vaak gebruikt voor het bakken van cakes, fijne gebakjes en koekjes. Dit meel heeft een laag eiwit- en asgehalte.
Type 550: Dit is een iets minder geraffineerd meel dan Type 405 en wordt veel gebruikt voor brood en broodjes. Het heeft een hoger eiwitgehalte dan Type 405, wat het geschikt maakt voor de meeste soorten brood.
Type 812: Dit tarwemeel heeft een hoger asgehalte dan Type 550 en wordt gebruikt voor de meer robuuste broodsoorten. Het bevat meer zemelen van de graankorrel en is voedzamer.
Type 1050: Dit meel is nog minder geraffineerd en wordt vaak gebruikt voor rustiek brood en volkoren producten. Het heeft een hoger asgehalte en is rijker aan vezels.
Vollkornmehl: Dit is het Duitse equivalent van volkorenmeel. Het bevat de gehele graankorrel (de kiem, de zemelen en de endosperm) en wordt gebruikt voor het bakken van voedzame volkorenbroden.
Roggenmehl (Roggemeel): Naast tarwemeel worden in Duitsland ook verschillende types roggemeel gebruikt, zoals Type 997 en Type 1150. Dit komt overeen met de mate van raffinage die vergelijkbaar is met tarwemeel nummers.
Franse meeltypen
De Franse keuken is wereldberoemd om haar patisserie en brood, zoals baguettes en croissants. De precisie en variëteit in de Franse bakwereld vraagt om verschillende soorten meel met specifieke eigenschappen. Het Franse systeem van meel classificatie is ook gebaseerd op het asgehalte, dat de hoeveelheid mineralen aangeeft die achterblijft na het verbranden van het meel.
Dit zijn enkele van de belangrijkste Franse meeltypen:
Type 45: Dit is zeer fijn, wit meel met het laagste asgehalte, wat vaak gebruikt wordt voor patisserie en fijne cakes.
Type 55: Dit is standaard wit meel, wat veel wordt gebruikt voor het bakken van brood. Deze meelsoort heeft een iets hoger asgehalte dan Type 45.
Type 65: Dit meel wordt gebruikt voor speciaal brood en is iets minder geraffineerd dan Type 55.
Type 80 en Type 110: Deze meelsoorten zijn nog minder geraffineerd en worden gebruikt voor rustieke broden en sommige volkorenbroden.
Type 150: Dit is volkorenmeel met het hoogste asgehalte. Het wordt gebruikt voor volkorenbrood.
Een vergelijking met meeltypen in Nederland
In Nederland worden de verschillende soorten tarwemeel meestal geclassificeerd op basis van het gebruik (zoals tarwebloem, volkorenmeel, bloem) en niet zozeer op het asgehalte. De benaming van meel of bloem in ons land is dan ook meer gericht op de praktische toepassing dan op de technische specificaties van asgehalte en dergelijke.
Nu u de classificatiesystemen kent van Italië, Duitsland en Frankrijk wilt u waarschijnlijk wel weten welke Nederlandse typen meel daarmee vergeleken kunnen worden. Wij geven u graag een overzicht van de belangrijkste meeltypen uit deze landen, in vergelijking met de types uit ons eigen land.
Italië versus Nederland
Tipo 00 (Italië): Vergelijkbaar met zeer fijn gemalen tarwebloem in Nederland, vaak gebruikt voor pasta en soms pizza.
Tipo 0 (Italië): Komt overeen met een standaard tarwebloem in Nederland, gebruikt voor een brede reeks bakproducten.
Tipo 1 & Tipo 2 (Italië): Deze zouden vergelijkbaar kunnen zijn met iets grover gemalen tarwebloem of een licht volkorenmeel in Nederland, geschikt voor rustieker brood.
Duitsland versus Nederland
Type 405 (Duitsland): Overeenkomstig met fijne patisseriebloem in Nederland, ideaal voor cakes en fijn gebak.
Type 550 (Duitsland): Vergelijkbaar met de standaard tarwebloem in Nederland, veelzijdig in gebruik.
Type 812 & 1050 (Duitsland): Deze komen overeen met meergranenmeel of licht volkorenmeel in Nederland en worden gebruikt voor voedzamer brood.
Vollkornmehl (Duitsland): Direct vergelijkbaar met volkorenmeel in Nederland.
Frankrijk versus Nederland
Type 45 (Frankrijk): Overeenkomstig met zeer fijne tarwebloem in Nederland, vaak gebruikt in patisserie.
Type 55 (Frankrijk): Vergelijkbaar met de standaard tarwebloem in Nederland.
Type 65, 80, 110, 150 (Frankrijk): Deze soorten lopen uiteen van licht tot volledig volkoren, vergelijkbaar met meergranen of volkorenmeel in Nederland.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de classificatie van meel in het buitenland? Lees dan ook onze blog Classificatie van tarwemeel.