Tarwevlokken, een veelzijdig superfood

Tarwevlokken, lekker en gezond

Wij bieden graag het beste van de natuur en tarwevlokken zijn daar een perfect voorbeeld van. Die bieden een heel voedzame en gezonde toevoeging aan uw voeding en daarom zien wij ze ook als superfood. Het voordeel van deze vlokken is dat ze een veel snellere kooktijd hebben dan tarwekorrels. Bovendien kunnen ze veelzijdiger worden gebruikt in de keuken. Vlokken van tarwe bieden diverse gezondheidsvoordelen en hebben veel toepassingen. Zo worden ze niet alleen gebruikt in maaltijden, maar zijn ze tevens een uitstekend ingrediënt voor bier. En wist u dat onze tarwevlokken ook worden gebruikt voor huidverzorging? Al met al een prachtig product, dat niet alleen gezond is, maar dus ook heel veelzijdig in gebruik. We willen nog wel even waarschuwen: tarwevlokken bevatten gluten. Dat maakt ze ongeschikt voor coeliakie-patiënten en voor mensen met een gluten intolerantie.

Hoe worden tarwevlokken gemaakt?

Tarwevlokken worden gemaakt door de hele tarwekorrel te pletten. Daar gaat een heel proces aan vooraf, waardoor we zorgen dat de vlokken hun natuurlijke voedingswaarden behouden. Voor de korrels worden geplet tot vlokken, worden ze bijvoorbeeld eerst zorgvuldig geselecteerd en gereinigd, om vuil of andere ongewenste deeltjes te verwijderen. Is dat gebeurd, worden ze licht gestoomd om de houdbaarheid ervan te verlengen en er voor te zorgen dat u de vlokken na het eten beter verteert. Na het stomen worden de korrels verhit, waardoor ze nog zachter worden en de smaak ervan wordt geïntensiveerd. Na verhitting is het eenvoudig om ze te pletten tot vlokken. Daarna worden de vlokken gedroogd. Dat drogen verlaagt uiteraard het vochtgehalte in de vlokken, wat ervoor zorgt dat ze veel langer houdbaar zijn.

De voedingswaarde van tarwevlokken

De belangrijkste reden om tarwevlokken te eten is natuurlijk de smaak. Bijkomend voordeel is dat ze ook nog eens heel gezond zijn. Vlokken van tarwe bevatten veel vezels. Dat maakt ze een belangrijk voedingsmiddel voor een gezonde spijsvertering en die vezels zorgen bovendien voor een langdurig verzadigd gevoel. Vlokken van tarwe bevatten ook veel eiwitten, die een belangrijke rol spelen in de opbouw en reparatie van uw spieren, huid, botten, zenuwen, bloedvaten en organen. Tarwevlokken bevatten tevens B-vitaminen, die goed zijn voor uw energieniveau, net zoals de complexe koolhydraten die ze bevatten. De E-vitaminen in de vlokken werken als anti-oxidanten die uw huid kunnen beschermen. Daarnaast bieden de vlokken mineralen zoals ijzer, zink en magnesium, ter ondersteuning van uw immuunsysteem. Volgens onderzoek biedt het eten van volkoren producten zoals tarwevlokken overigens ook een lager risico op hartziekten.

Wat kunt u bereiden met deze vlokken?

Tarwevlokken hebben een redelijk neutrale smaak en een knapperige textuur. Dat maakt ze ideaal voor eindeloze toepassingsmogelijkheden. Zo zijn ze populair in ontbijtgranen zoals muesli of granola, en kunt u ze eten of drinken in combinatie met melk, kwark, yoghurt of een gezonde fruitsap. Ze kunnen echter ook worden toegevoegd aan deeg voor brood, of gebruikt worden als versiering ervan. Ook in smoothies, muffins, pannenkoekenbeslag en wafels zorgen ze voor extra textuur en voedingswaarde. Veel mensen gebruiken tarwevlokken ook voor het bereiden van energierepen, gezonde koekjes en andere voedzame snacks voor tussendoor. U kunt de vlokken verder toevoegen aan soep of stoofschotels, om die te helpen verdikken en te voorzien van extra voedingswaarde. Tarwevlokken worden ook vaak gebruikt bij het brouwen van bier. Ze geven bier een zachte, licht zoete smaak en een voller mondgevoel en ze zorgen voor stabiliteit van het schuim.

Moeten tarwevlokken eerst gekookt of geweekt worden?

Het is niet noodzakelijk om tarwevlokken eerst te weken of te koken voordat u ze eet. Gedroogde vlokken zijn heerlijk in knapperige gerechten zoals muesli of granola of als versiering op brood. Soms zijn geweekte tarwevlokken echter wel lekker, bijvoorbeeld in pap, of als u wilt dat ze een zachte textuur hebben, wanneer u ze bijvoorbeeld verwerkt in brooddeeg. Het weken van tarwevlokken is bovendien goed om het fytinezuur in de vlokken af te breken. Dit fytinezuur belemmert uw lichaam in de opname van mineralen en kan uw gerecht bovendien een wat bittere smaak geven. Dat verdwijnt, als u de vlokken weekt of kookt. Wilt u de vlokken weken voordat u ze toevoegt aan gebakken producten, dan is het wel slim om de hoeveelheid vocht in uw recept aan te passen. De vlokken houden natuurlijk vocht vast en teveel vocht in uw deeg kan het rijzen ervan negatief beïnvloeden.

Tarwevlokken voor huidverzorging

Tarwevlokken zijn heerlijk om te eten, maar wist u dat ze ook kunt gebruiken om uw huid te verzorgen? Ze zijn rijk aan antioxidanten, mineralen en vitamines en helpen bij het verzachten en voeden van uw huid. Door de vlokken fijn te vermalen in een blender en ze daarna te mengen met wat honing en water of melk kunt u er een vochtinbrengend gezichtsmasker van maken. Als u de vlokken wat grover vermaalt en vermengt met yoghurt en wat honing kunt u ze tevens gebruiken als scrub om dode huidcellen te verwijderen. Ook in bad werken deze vlokken verzachtend voor uw huid. Vul in dat geval een dunne doek of kous met een kopje tarwevlokken, bind het dicht en leg het in uw bad of gebruik het als spons. Test voor u ze gebruikt voor huidverzorging altijd wel eerst een klein beetje van het gemaakte product om er zeker van te zijn dat u er niet allergisch voor bent.

Tarwevlokken kopen?

Heeft u interesse in dit veelzijdige product? DeMolenwinkel.nl verkoopt tarwevlokken in grootverpakkingen: tarwevlokken 5kg en tarwevlokken 25 kg.

Meer weten?

Dit is een blog over tarwevlokken van DeMolenwinkel.nl. Wilt u meer lezen over tarwe producten? Bekijkt u dan ook eens onze blogs over Emmertarwe of tweekoren, Eenkoren tarwe of eenkoorn, Het gebruik van tarwegluten, Biologisch durum tarwemeel, Tarwebloem T65 en de Classificatie van tarwemeel in het buitenland.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: