Technieken voor het bakken van brood
Bent u benieuwd naar de beste technieken voor het bakken van brood? Wij vertellen u er graag meer over. Als u van bakken houdt en regelmatig vers brood bakt, dan kan het uitproberen van de diverse bakmethodes uw hobby een stuk interessanter maken. De juiste techniek kan namelijk een wereld van verschil maken in de smaak en textuur van uw zelfgebakken brood, zeker als u ook vers meel gebruikt. Of u nu kiest voor een traditionele steenoven of brood bakt in een pan op uw fornuis, met een nieuwe baktechniek u gaat nog meer genieten van uw eigen brood. Wilt u meer weten? Lees dan snel verder en leer de diverse baktechnieken kennen. Probeer ze eens uit en ontdek welke u het meest bevalt. De resultaten zullen u verbazen!
Brood bakken in een steenoven – lekker ambachtelijk brood
Bakken in een steenoven is één van de oudste en meest authentieke technieken voor het bakken van brood. De stenen oven houdt de warmte goed vast en geeft deze langzaam af, wat zorgt voor een heerlijke knapperige korst. Ons verse tarwebloem of speltmeel komt prachtig tot zijn recht in een steenoven. Daarmee krijgt uw brood die karakteristieke ambachtelijke smaak die u ook bij een bakker proeft. Bakken in een steenoven is ook ideaal voor zuurdesembroden en stevige volkorenbroden, waar die diepe smaak en stevige korst echt bij horen. Heeft u geen steenoven? Dan is het de moeite waard om een baksteen aan te schaffen. Het gebruik daarvan komt in de buurt van het gebruik van een echte steenoven.
Brood uit de heteluchtoven – praktisch en veelzijdig
Heeft u een heteluchtoven in huis? Dan is het slim om te werken met technieken voor het bakken van brood die zijn afgestemd op hete lucht. Denk daarbij aan het gebruik van een Dutch oven (zware gietijzeren pan), de oven voorverwarmen en het gebruiken van stoom (daarover later meer). Een heteluchtoven zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte, waardoor uw broden mooi egaal bakken. Plaatst u uw brood daarom in het midden van de oven, om de luchtcirculatie optimaal te benutten. Wilt u een robuust en smaakvol brood bakken in uw heteluchtoven, gebruikt u dan eens vers roggebloem of gerstemeel. Dat geeft uw brood een extra volle smaak en dat past goed bij een dagelijks brood met een stevige bite.
Gietijzeren pan (Dutch oven) – ambachtelijke techniek voor thuis
Een gietijzeren pan, ook wel een Dutch oven genoemd, biedt een perfecte manier om thuis een ovenomgeving na te bootsen. De dikke wanden van de pan houden warmte lang vast en deze warmte wordt rondom uw baksel verspreid. Door het deksel op de pan te laten creëert u min of meer een stoofomgeving, die zorgt voor een knapperige korst en luchtige binnenkant. U kunt de Dutch oven gebruiken in een oven, op een fornuis en zelfs in of boven een kampvuur. Deze techniek werkt goed voor zuurdesembroden en andere rustieke broden. Met ons verse speltmeel of havermeel krijgt uw brood een volle smaak en een stevige, knapperige korst die u doet denken aan een ambachtelijke bakkerij.
Broodbakmachine – gemak en consistentie
Een broodbakmachine is een uitkomst als u vers brood wilt zonder veel werk te hoeven verrichten. Een bakmachine kneedt het deeg, laat het rijzen en bakt het brood vervolgens volledig automatisch. De structuur van het brood is vaak wat zachter, maar voor het dagelijks bakken van brood werkt een broodbakmachine uitstekend. Voor een glutenvrije optie kunt u vers boekweitmeel of maismeel gebruiken. U kunt uiteraard ook diverse soorten meel mixen, zoals ons biologische meel. Door een brood in een broodbakmachine te bakken heeft u altijd een vers, zelfgebakken brood zonder gedoe, wat soms echt heel handig kan zijn!
BBQ – rokerige, unieke smaak
Als u op zoek bent naar brood met een andere smaak, probeer dan eens brood te bakken op uw BBQ. Door het brood indirect te bakken, dus niet direct boven de vlammen, creëert u een ovenachtige omgeving in uw BBQ. U kunt daarbij ook een Dutch oven gebruiken, een goed verwarmde pizzasteen of een goed ingevet rooster (plat brood). Onze Italiaanse bloem of zachte tarwebloem lenen zich perfect voor platbroden zoals focaccia of naan. Het resultaat? Een brood met een subtiele rooksmaak en een heerlijke knapperige korst – een echte traktatie bij de barbecue.
Bakken in een pan op het fornuis – snel en eenvoudig
Heeft u haast en wilt u toch vers brood? Dan is het bakken van (plat)brood in een pan op uw fornuis een goede optie. Kies daarvoor een zware, gietijzeren koekenpan of een diepe pan met een goed sluitend deksel. Ook de eerder genoemde Dutch oven is ideaal, maar een gewone gietijzeren of roestvrijstalen pan zonder plastic handvatten kan ook. Vooral platbroden, zoals pita of naan, zijn eenvoudig op deze manier te bereiden. Verhit de pan, bak het deeg aan beide kanten in een paar druppels olie en u heeft in een mum van tijd een knapperig, smakelijk brood. Probeer deze techniek eens met ons verse boekweitmeel of teffmeel voor een voedzaam en smakelijk platbrood, ideaal bij soep of een stoofpot.
Stoomoven – voor luchtig brood met een zachte korst
Met een stoomoven kunt u broden bakken met een zachte, luchtige binnenkant en een knapperige korst. Een stoomoven heeft een ingebouwd waterreservoir en genereert zelf stoom en verdeelt dat gelijkmatig in de oven tijdens het bakken. U kunt uiteraard ook zelf stoom creëren door een ovenbestendig bakje onderin uw oven te plaatsen dat u vult met heet water zodra u het brood in de oven plaatst. De stoom voorkomt dat het deeg uitdroogt en helpt het brood beter te rijzen. Dit werkt goed bij baguettes en zachte witte broden. Met ons verse tarwebloem of Franse bloem krijgt uw brood die mooie, luchtige structuur die zo lekker is bij lichte broodsoorten.
Haal alles uit uw baktechniek met vers molenmeel
Welke techniek voor het bakken van brood u ook kiest, wij raden u aan uw brood te bakken met versgemalen meel. Het heeft niet alleen een hogere voedingswaarde, maar zorgt ook voor een betere smaak. Bovendien bevat vers gemalen meel actieve enzymen die helpen bij de fermentatie en de rijs van uw deeg. In versgemalen meel blijven bovendien de natuurlijke oliën uit de kiem behouden, wat zorgt voor malser brood en een betere smaak. Natuurlijk bevat versgemalen meel ook geen additieven of conserveringsmiddelen, wat het meel puur en natuurlijk houdt.
Bekijk ons assortiment tarwemeel, speltmeel en roggemeel en ontdek het verschil dat écht vers meel kan maken voor uw brood. Met de juiste ingrediënten en goede baktechniek zet u zonder twijfel een heerlijk, knapperig brood op tafel!
Meer weten?
Dit is een blog over Technieken voor het bakken van brood. Wilt u meer weten over het bakken van brood? Lees dan ook eens onze blogs Glutenvrij brood bakken, Hoe bak je een goed brood, Broodmeel kopen van de molen en Meel voor de broodbakmachine.