Teff graan en meel

Wat is teff graan?

Teff graan is een gewas uit de grassenfamilie. Het gewas is maar tachtig centimeter hoog en het oogsten ervan is vrij bewerkelijk, omdat teff graan erg veel hele kleine korrels geeft per halm. Omdat het gewas zoveel kleine graankorrels bevat wordt teff ook wel dwerggierst genoemd. Teff graan komt oorspronkelijk uit Oost Afrika en is een echt oergraan, het wordt al meer dan vierduizend jaar dagelijks verwerkt en gegeten. Teff is een sterk graan dat bestand is tegen barre omstandigheden. In Nederland wordt dit graan of het meel ervan nog niet zo veel gegeten. Het heeft echter veel goede eigenschappen en is bovendien glutenvrij*. Wij bieden witte teff en bruine teff aan als graan én vermalen tot meel.

* Let op, teff kan wel sporen van gluten bevatten omdat het in onze molen wordt verwerkt.

Witte en bruine teff

Witte teff en bruine teff zijn twee verschillende rassen, die beide een andere kleur geven. Wij bieden beide soorten aan als heel graan, maar ook als meel: wit teffmeel en bruin teffmeel. Als u de term “wit meel” hoort, denkt u al snel aan een meel waar alle vezels uit verwijderd zijn. Dit is echter bij teffmeel niet het geval. Wit teffmeel is wit, omdat de korrels zelf licht van kleur zijn. Wit teffmeel is echter 100% volkoren meel dat boordevol vezels, vitaminen en mineralen zit. Zowel de bruine als de witte soort teff zijn heel gezond. De soorten hebben wel een verschillende smaak. Afhankelijk van de kleur teffmeel die u kiest wordt de kleur van uw baksel uiteraard ook anders.

De smaak van teff

Wit teffmeel smaakt nootachtig en zoetig en heeft een mildere smaak dan bruin teffmeel. Bruine teff heeft namelijk een wat diepere grondsmaak, een beetje zoals bietjes, maar dan minder zwaar. Omdat wit teffmeel een zoetige nootsmaak heeft is het een ideaal graan ideaal om zowel bij zoete als hartige baksels of maaltijden te gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan toevoegingen zoals vanille en karamel, banaan of honing. Bruin teffmeel is door de smaak uitstekend te combineren met speculaaskruiden of andere baksels die een herfstachtige sfeer geven, zoals pompoen of chocolade, gember, kaneel en nootmuskaat. Uiteraard kan dat ook met wit teffmeel. Een brood van teffmeel wordt extra lekker met zaden en pitten.

Brood van teffmeel

Als u brood wilt bakken met wit of bruin teffmeel en een goede structuur wilt behouden kunt u maximaal dertig procent van het meel vervangen door teffmeel. Als u meer gebruikt, dan wordt de structuur van het baksel erg dicht en stevig. Teffmeel is ideaal om te mengen met boekweit, amandelmeel, cacao of noten, omdat deze het deeg wat zachter maken door de oliën die uit deze producten vrij komen tijdens het bakproces. Maar ook rogge, tarwe, gerst, haver en spelt vormen een prima combinatie voor een heerlijk brood. Gebruikt u deze granen, dan is het wel raadzaam om wat extra vloeibare ingrediënten aan het deeg toe te voegen. Dat kan melk zijn of olie, maar ook appelmoes of ander fruitmoes is een goede optie.

Andere mogelijkheden voor teff graan of meel

In Eritrea en Ethiopië wordt het meel van Teff vooral gebruikt om een gefermenteerd platbrood van te bakken, de zogenaamde Injera. Dit brood wordt gemaakt door het meel drie dagen in water te laten staan, waarna het gaat fermenteren en er een heerlijk zuurdesembrood mee gebakken kan worden. Lees daarover ook eens onze blog Een injera maken van teff. Van teffmeel kunt u ook cake bakken, pannenkoeken, brownies, muffins of koeken. Het wordt zelfs gebruikt om pasta van te bereiden.  Van teff kunt u tevens muesli repen of sport repen maken, of u kunt het toevoegen aan een smoothie, of door uw yoghurt roeren. Kortom, mogelijkheden genoeg om te genieten van dit heerlijke graan.

Teff graan bewaren

Op een koele, droge en donkere plek bewaren, vacuüm verpakt. Zie hiervoor ook onze blog Hoe moet je graan bewaren

Meer weten?

Dit artikel gaat over Teff graan en meel. Wilt u meer weten over onze granen en meel?  Bekijk dan ook eens onze blogs over de verschillen tussen granen, welke soorten meel gebruik je waarvoor en zelf graan malen met een graanmolen

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: