Van welke graansoorten kun je brood bakken?

Van welke graansoorten kun je brood bakken?

De vraag “Van welke graansoorten kun je brood bakken?” horen wij vaak. Ons antwoord is steevast: u kunt een brood bakken van elke soort graan. Zelfs met de zogenaamde pseudo granen als quinoa, boekweit of haver bakt u heerlijke broden en ieder brood heeft zo zijn eigen smaak en consistentie. De bekendste granen om brood mee te bakken zijn tarwe, spelt, rogge, gerst en mais. De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.

Tarwebrood

Broodsoorten die gemaakt zijn van tarwe kunnen we verdelen in wit, bruin, volkoren of meergranenbrood. Wit brood wordt gemaakt van tarwebloem: uitsluitend de meelkern van de graankorrel. Bruin brood wordt gemaakt van een combinatie van bloem en volkorenmeel. Volkoren brood wordt gemaakt van de hele graankorrel, zonder een deel daarvan weg te laten. Dat volkoren tarwemeel kan grof gemalen zijn of fijn, het resultaat blijft een volkoren brood. Naast volkoren tarwemeel vindt u bij ons ook de biologische oergranen eenkoren tarwe en emmertarwe of tweekoren, beide met een hele specifieke smaak.

Meergranenbrood

Meergranen broden worden gemaakt van, het woord zegt het al, meerdere granen. Vaak is het belangrijkste onderdeel tarwe met een combinatie van spelt, rogge of een ander graan. Een meergranenbrood wordt vaak ook aangevuld met zaden en pitten en soms zelfs met noten. Natuurlijk kunt u ook een meergranenbrood bakken zonder tarwe. Dan maakt u een mix van bijv. speltmeel met gerst, rogge, mais of boekweit. Iedere bakker gebruikt een zelf samengestelde mix.

Speltbrood

Speltbrood wordt gemaakt van spelt, een oeroud graan. Spelt smaakt wat pittiger dan tarwe. Een wit speltbrood wordt gemaakt van speltbloem. Een bruin brood van speltmeel, dat tevens zemelen bevat, de buitenste laag van de speltkorrel. Volkoren speltbrood of meergranen speltbrood wordt (o.a.) gebakken van volkoren speltmeel, inclusief kiemen, zemelen en speltkorrels.

Roggebrood

Roggebrood wordt gebakken van gebroken roggekorrels. Het is erg compact en heeft een totaal andere geur, structuur en smaak dan “gewoon” brood. Roggebrood bakt u met roggebloem, gebroken roggekorrels, volkoren roggemeel of volkoren fijn roggemeel. Dat bakken duurt aanzienlijk langer dan bij een normaal brood. Van roggemeel kunt u tevens een basis maken voor een smakelijk zuurdesembrood.

Maisbrood

Maisbrood wordt gemaakt van een combinatie van tarwebloem en maismeel. Omdat u van mais alleen geen brood kunt bakken is maisbrood daarom altijd een meergranenbrood. Vaak wordt er bij het bakken van dit brood niet alleen maismeel toegevoegd maar wordt het brood tevens verrijkt met maïskorrels. Maisbrood wordt bovendien meestal gedecoreerd met maisgries.

Glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver

Ook van Quinoa, boekweit of haver kunt u brood bakken. Omdat dit geen granen zijn bevatten deze broden geen gluten. Daardoor is dit brood ideaal voor mensen met een gluten intolerantie, zoals coeliakie patiënten. Deze broden worden gebakken met haver meel, boekweit meel of quinoa meel. Ze zijn extra smakelijk met stukjes noot of gedroogde vruchten erin verwerkt!

Wat is het meest gezonde brood?

Op de vraag “van welke graansoorten kun je brood bakken” is het simpele antwoord: alle graansoorten. Ieder graan bevat vitamines en mineralen, eiwitten en veel voedingsvezels. Tarwe en roggemeel leveren de meeste vezels en bevatten de hoogste gehaltes vitaminen en mineralen, met name veel ijzer. Roggemeel levert daarnaast ook veel foliumzuur. En natuurlijk geldt: hoe meer volkorenmeel er gebruikt wordt, hoe gezonder het brood is. Bovendien is de smaak van volkoren brood beter door de vele meelkernen, zemelen en vezels.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze granen? Lees dan meer over de verschillen tussen granen en het verschil tussen meel en bloem. Bekijk ook eens onze blogs Hoe bak je een goed brood en Hoe moet je graan bewaren.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: