Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel

Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel

Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel is divers. Het belangrijkste verschil is het feit dat de molenaar tarwegraan in zijn geheel maalt en verpakt, terwijl fabrieken de tarwekiem meestal uit het maalproces houden. Daarbij gaan tijdens het maalproces van fabrieksmeel ook andere delen van de tarwekorrel verloren en dat betekent dat fabrieksmeel niet compleet is. Dat heeft natuurlijk niet alleen invloed op de smaak van het brood dat u ermee bakt, maar ook op de geur en de textuur van het brood. Wilt u de echte smaak van tarwegraan proeven en een brood bakken met meer smaak, geur en structuur, kies dan voor meel van de molen. U proeft gegarandeerd het verschil!

De bereiding van molenmeel

Het malen van granen verloopt in een molen fundamenteel anders dan in een fabriekshal. Logisch, zou u zeggen, maar we bedoelen hiermee niet alleen het productieproces. In onze molen wordt het graan vers van het land vermalen tussen molenstenen. We plaatsen het graan tussen de stenen, die het vervolgens al draaiend vermalen tot een vers meel. Het meel dat er door het draaien van de stenen uitvalt wordt direct opgevangen in onze zakken en verpakt. Verser kan het niet! Het meel dat in de zakken terecht komt is puur meel, waarbij niets van de graankorrel verloren gaat. Natuurlijk kunnen we het meel wel zeven na vermaling, waardoor bloem ontstaat. Ons volkorenmeel is echter puur en bevat alle bestanddelen van de graankorrel. Er wordt ook niets aan toegevoegd, in tegenstelling tot meel uit de fabriek.

De bereiding van fabrieksmeel

Een meelfabriek vermaalt graan op een industriéle wijze tot meel. Fabrieksmeel wordt verwerkt tussen grote zware metalen cilinders die over elkaar heen draaien. De graankorrels worden als het ware platgewalst. Dat gebeurt niet één keer, maar vele malen achter elkaar, door steeds weer nieuwe cilinders. Na elke verwerking wordt het meel gezeefd en apart opgeslagen, zodat het later in diverse samenstellingen gemixt kan worden. U begrijpt het al, alleen al daarom is het meel nooit compleet. Bovendien worden in de fabriek bewust de tarwekiemen uit het maalproces gehouden. Tarwekiemen bevatten namelijk olie, en dat maakt meel minder lang houdbaar. Het verwijderen van de tarwekiemen betekent natuurlijk dat specifieke voedingsstoffen verloren gaan, maar het maakt de smaak van versgebakken brood ook wezenlijk anders.

Het verschil tussen brood van de molen en de fabriek

Als gevolg van het productieproces is er veel verschil tussen brood gebakken van molenmeel en brood dat is gebakken van fabrieksmeel. U kunt dan ook letterlijk zien, ruiken en proeven dat brood van vers molenmeel veel gezonder is. Brood van de molen heeft een veel beter aroma en meer smaak en structuur. Het geeft een mooi gekleurd deeg en een heerlijk krokante korst. Brood van vers molenmeel bevat bovendien alle bestanddelen van de graankorrel en door de vele vezels bent u sneller voldaan. Molenmeel bevat geen chemische enzymen, emulgatoren, additieven, broodverbeteraars of genetisch gemanipuleerde tarwe. Er wordt ook geen vetstof aan toegevoegd om het brood malser te houden. U krijgt een heerlijk vers meel, bereid door oud ambachtelijk vakmanschap met gevoel voor ethiek, gezondheid en milieu. Wilt u echte liefde proeven, haal dan uw meel bij de molenaar. U proef echt het verschil.

Meer weten?

Dit blog gaat over Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel. Wilt u meer weten over onze meel- en bloemproducten? Lees er dan over in de blogs De verschillen tussen granen, Van welke graansoorten kun je brood bakken en Waarom meel van de molen kopen

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: