Viennoiserie maken met Frans T45 meel

Viennoiserie maken met Frans T45 meel

Heeft u wel eens van Viennoiserie gehoord? Het is een term die wordt gebruikt voor zoete, gelaagde gebakjes uit Frankrijk en het is een echte traktatie. U kunt viennoiserie maken met Frans T45 meel, maar ook patentbloem is heel geschikt voor deze bijzondere broodjes. In deze blog vertellen we u meer over het bakken met dit Franse meel en de voordelen van het gebruik van patentbloem. Door het toepassen van specifieke Franse baktechnieken kunt u deze verrukkelijke baksels ook aan familie of vrienden serveren.. Lees verder voor gedetailleerde recepten en tips om uw bakvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Wij wensen u alvast eet smakelijk!

Wat is Viennoiserie precies?

Door het toepassen van specifieke Franse baktechnieken met T45 meel of patentbloem maakt u baksels met heerlijke gelaagde texturen en rijke smaken. Deze Viennoiserie, zoals de broodjes worden genoemd, zijn vergelijkbaar met brood. Door de toegevoegde ingrediënten zoals eieren, boter, melk, room en suiker krijgen uw baksels een zoetere smaak en een lichtere textuur. Daarom ligt deze soort gebakken producten eerder tussen brood en gebak in: luchtig, maar toch rijk van smaak en boterachtig. U kent ze vast wel, croissants, brioche, pain au chocolat of pain aux raisins. Deze Viennoiserie kunt u ook maken met tarwebloem patent van Demolenwinkel.nl. Het hogere eiwitgehalte daarvan zorgt ervoor dat het deeg sterk genoeg is om boter te gebruiken zonder het deeg te laten scheuren, wat belangrijk is voor een luchtige en gelaagde textuur.

Recepten voor Viennoiserie

Croissants

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 croissants heeft u 500g patentbloem, 140ml melk, 60ml water, 55g suiker, 40g zachte boter, 10g droge gist, 1 tl zout, en 250g koude boter (voor het toeren) nodig.

Bereiding

Meng de melk, water, suiker, zachte boter, gist, en zout met de helft van de bloem. Voeg geleidelijk de rest van de bloem toe tot een zacht deeg ontstaat. Laat het deeg 1 uur rusten. Rol het deeg uit en voeg de koude boter toe door middel van het toerproces: vouw het deeg over de boter en rol uit; herhaal dit drie keer met telkens een rustperiode van 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 4mm, snijd in driehoeken en rol ze op tot croissants. Laat de gevormde croissants 1 à 2 uur rijzen, tot ze in omvang zijn verdubbeld. Bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven op 200°C voor 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Pain au chocolat

Ingrediënten

Gebruik hetzelfde deeg als voor de croissants. Daarnaast heeft u chocoladestaven of -stukjes nodig.

Bereiding

Volg het croissant recept tot het deeg is uitgerold. Snijd het deeg in rechthoeken. Leg aan het einde van elke rechthoek een chocoladestaaf en rol op. Laat de pain au chocolat rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn (1 a 2 uur) en bak ze zoals de croissants.

Pain aux raisins

Ingrediënten

Gebruik hetzelfde deeg als voor de croissants. Daarnaast heeft u 150g banketbakkersroom en 200g gewelde rozijnen nodig.

Bereiding

Volg het croissant recept tot het deeg is uitgerold. Spreid vervolgens de banketbakkersroom gelijkmatig uit over het deeg en strooit u de gewelde rozijnen erover. Rol het deeg op langs de lange kant en snijd in schijven van ongeveer 2 cm dik. Laat de schijven nog eens 1 à 2 uur rijzen tot ze in omvang verdubbeld zijn. Bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven op 200°C voor 15-20 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Danish Pastry met fruitvulling

Ingrediënten

Voor het deeg gebruikt u dezelfde basis als voor croissants. Voor de vulling: fruit naar keuze (bijv. appels, bessen), suiker naar smaak, en een beetje maïzena om te verdikken.

Bereiding

Bereid het deeg zoals aangegeven in het croissantrecept. Voor de vulling, meng het fruit met suiker en maïzena en kook tot het iets verdikt is. Laat afkoelen. Rol het deeg uit en snijd in vierkanten. Plaats een lepel van de fruitvulling in het midden van elk vierkant, vouw de hoeken naar het midden en knijp ze samen. Laat de pastries rijzen en bak ze op 200°C tot ze goudbruin zijn.

Met deze recepten en de hoogwaardige patentbloem van DeMolenwinkel.nl kunt u thuis genieten van authentieke Viennoiserie. Succes met bakken!

Meer weten?

Deze blog gaat over Viennoiserie maken met T45 meel. Wilt u meer weten over brood bakken? Lees dan ook eens onze blogs Frans brood bakken met T55 meel, Hoe bak je een goed brood, Glutenvrij brood bakken, Knapperig brood bakken en Zuurdesembrood maken

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: