Waarom bloem zeven?

Waarom bloem zeven?

Wilt u weten waarom bloem zeven nodig is? Wij leggen het u graag uit. Met het zeven van bloem krijgt u direct een beter bakresultaat. Het brood of de andere door u gemaakte baksels worden er een stuk luchtiger door. Daardoor smaken ze beter en echt, u merkt gegarandeerd het verschil. U kunt uw bloem natuurlijk zeven als u start met het bereiden van deeg voor uw brood, koekjes, cakes of andere lekkernijen. Maar u kunt er ook voor kiezen om uw bloem te zeven zodra u het toevoegt aan uw voorraadpot. Als u kiest voor de laatste optie heeft u altijd direct reeds gezeefde bloem die klaar is om het beste deeg te bereiden. Dat scheelt later weer werk en u kunt zo het zeven ook niet vergeten.

Bloem is vaak erg compact verpakt

Bloem die wordt verkocht in zakken wordt altijd op zo’n manier in de zak geperst dat er zo veel mogelijk in past. Of u de bloem nu bij de supermarkt koopt en het in de fabriek is ingepakt of u het bij de molen koopt uit de buurt, het is behoorlijk “aangestampt”. Op die manier kan de leverancier van de bloem zo veel mogelijk bloem kwijt in één zak en dat is gunstiger én goedkoper voor het vervoer ervan. Het nadeel van het aanstampen van de bloem is natuurlijk dat het zo op elkaar is gedrukt dat het nog weinig lucht bevat. Daardoor kunnen er klontjes ontstaan en dat is natuurlijk niet prettig bij het bereiden van uw deeg of beslag. Daarom kunt u uw bloem het best zeven. Het is een kleine moeite en het bevordert direct het bakresultaat.

Waarom zeven uw bloem luchtiger maakt

Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel. Door die eruit te zeven zorgt u ervoor dat uw deeg een optimale samenstelling heeft. De belangrijkste reden is echter dat u er door uw bloem te zeven voor zorgt dat er meer lucht komt in uw bloem. En u raadt het al, als gevolg daarvan worden ook uw baksels een stuk luchtiger. Gezeefde bloem maakt het als laatste ook een stuk eenvoudiger om alle benodigde ingrediënten goed door elkaar te mengen.

Hoe kunt u uw bloem het best zeven?

De beste manier om uw bloem te zeven is uiteraard met een zeef, het liefst met een fijne zeef. Maar ook een vergiet met kleine gaatjes voldoet en als het echt niet anders kan is roeren met een garde ook altijd nog beter dan niets doen. Door de bloem in de zeef te scheppen en de zeef zacht te schudden valt de fijne bloem vanzelf uit de zeef in de kom. Maar pas wel op, doe de bloem voorzichtig in de zeef en beweeg de zeef niet te hard, anders stuift de bloem eruit. En nog een laatste tip: zorg ervoor dat de gezeefde bloem terecht komt in de schaal waarin u het deeg wilt bereiden. Zo kan het bij het overgieten niet opnieuw gaan klonteren!

Wilt u verse bloem bestellen van de molen? Bekijk dan onze tarwebloem, spelt, roggebloem en maisbloem

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp Waarom bloem zeven. Wilt u meer weten over onze graanproducten? Lees dan onze blogs Het verschil tussen meel en bloem of Hoe bak je een goed brood. Bekijk ook eens onze blogs Waarom meel van de molen kopen of lees meer over Van welke graansoorten kun je brood bakken

Anderen bekeken ook

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: