Waarom gierst eten een goed idee is

De voordelen van gierst

Wilt u weten waarom gierst eten een goed idee is? Wij vertellen het u graag. Behalve dat u met gierst de lekkerste maaltijden kunt bereiden, is het ook nog eens een heel gezond en voedzaam graan. Bovendien heeft gierst eigenschappen die ervoor zorgen dat het eenvoudiger te verwerken is dan andere glutenvrije graansoorten. Als u bedenkt dat dit graan ook nog eens enorm veelzijdig is en kan worden gebruikt voor zowel hartige als zoete recepten, begrijpt u wel dat wij er enthousiast over zijn. Of u gierst nu gebruikt als hele graankorrel of als meel in de vorm van gierstmeel, u kunt er vele kanten mee op. En juist dat maakt het een geweldig natuurproduct dat we graag aanprijzen.

De voedingswaarde van gierst

Gierst, ook wel gepelde millet genoemd, bevat vergeleken met rijst, haver, quinoa, boekweit of amarant meer mineralen en vooral meer ijzer en magnesium. Dit graan bevat bovendien tot wel twintig procent eiwitten. Daardoor is het heel geschikt als plantaardige eiwitbron en dat maakt gierst dan ook een zeer gewilde graansoort bij vegetariërs. Gierst of gepelde millet is van nature rijk aan vezels en bevat diverse belangrijke aminozuren, veel onverzadigde vetzuren en naast veel ijzer en magnesium ook veel koper, fosfor, mangaan, diacine en silicium. Qua vitaminen biedt gierst vooral veel vitamine B en E. Vitamine B bevordert uw energiestofwisseling en ondersteunt uw energieniveau. Vitamine E is een uitstekende antioxidant die beschermt tegen vrije radicalen, wat gunstig is bij ontstekingen.

Voordelen voor uw gezondheid

Gierst past heel goed in een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Door alle gezonde voedingsstoffen wordt dit graan echt gezien als een goed product om hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder heeft gierst door het hoge vezelgehalte, complexe koolhydraten en de structuur van het zetmeel een lage glycemische index, zeker als het wordt gekookt. Dat betekent dat het langzamer wordt verteerd en geabsorbeerd en dat kan helpen bij het stabiliseren van uw bloedsuikerspiegel. Dit graan wordt verder beschouwd als een alkalisch graan, wat kan helpen om de zuurgraad in uw lichaam in evenwicht te brengen. Al met al genoeg redenen waarom gierst eten een goed idee is!

Gierst en een glutenvrij dieet

Zoals u wellicht al wist bevat gierst, ook wel gepelde millet genoemd, van nature geen gluten. Dat maakt het een fijn product voor mensen die een intolerantie hebben voor gluten. Heeft u vaak last van obstipatie, winderigheid of een opgeblazen gevoel, dan kan een glutenvrij graan zeker uitkomst bieden. Ook mensen die last hebben van PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) hebben vaak baat bij het eten van gierst. Coeliakie patiënten moeten echter wel voorzichtig zijn met gierst als ze het bij ons bestellen. Wij verwerken namelijk meerdere graansoorten in onze molen, ook graan dat wél gluten bevat. Daardoor kan onze gierst, zowel de korrels als het meel ervan, toch sporen van gluten bevatten.

Gierst in de keuken

Gierst of het meel daarvan kunt u op veel verschillende manieren gebruiken. Het heeft een relatief milde, bijna neutrale smaak. Daardoor mengt het uitstekend met andere ingrediënten, zonder dat het overheerst. Gierst is lekker in combinatie met zowel zoete als hartige ingrediënten. Ook dat zorgt dat u er niet snel op uitgekeken zult zijn. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van gierst in uw gerechten? Bekijkt u dan eens ons blog “Wat kan ik met gierst”.

Meer weten?

Deze blog gaat over het onderwerp “Waarom gierst eten een goed idee is”. Wilt u meer weten over het onderwerp granen? Leest u dan ook eens de blogs Biologische granen kopen, Zelf graan malen met een graanmolen, Hoe moet je graan bewaren en Wat zijn de verschillen tussen granen.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: