Waarom meel van de molen kopen?

Waarom meel van de molen kopen?

Het antwoord op de vraag “Waarom meel van de molen kopen?” is op vele manieren te beantwoorden. Er zijn namelijk diverse goede redenen om uw meel, granen of andere producten bij de molen te halen. Natuurlijk is het meel dat u direct van een molen haalt vers. Daarnaast weet u exact wat er zich in het door u gemalen meel bevindt. Een brood dat is gebakken van vers meel smaakt bovendien altijd beter dan een brood van meel uit de fabriek. Meel van de molen kopen geeft ook echt een beter bakresultaat. Als laatste draagt u met het kopen van meel bij de molen ook een belangrijk steentje bij aan een eeuwenoude Nederlandse traditie en helpt u de molenaar zijn beroep uit te blijven oefenen. 

Onderstaand meer over de belangrijkste redenen om meel van de molen te kopen. 

meel van de molen

Meel van de molen is vers

Als u meel koopt bij de molen weet u zeker dat u vers meel koopt. Vers meel bevat geen extra toevoegingen om het meel langer goed te houden. Koopt u meel in een supermarkt, dan is er vaak een (natuurlijk) rijsmiddel aan toegevoegd of een zogenaamd broodverbetermiddel. Daar is niet per se iets mis mee, maar brood van vers meel is om die reden wel echt anders qua volume, kruim en het soort korst. Vers meel bevat bovendien alle nodige voedingswaarden en geeft uw baksels een extra lekkere smaak.

Tarwemeel van de molen smaakt anders

Natuurlijk proeft u ook direct het verschil als u een brood heeft gebakken met vers tarwemeel. Meel van de molen bevat namelijk vaak nog tarwekiemen en in de fabriek worden die er vaak uitgehaald. Tarwekiemen zitten vol met gezonde oliën, waardoor het brood net iets compacter aanvoelt en minder droog wordt.

De keuze in meel is groot

Bij de molen kunt u vaak meerdere soorten meel kopen die niet verkrijgbaar zijn in de gemiddelde supermarkt. Bovendien is het assortiment van aanverwante producten in de molenwinkel meestal ook groter dan in een doorsnee winkel. In de molen vindt u bijvoorbeeld naast tarwemeel ook speltmeel, gerstemeel, maismeel, roggemeel, havermeel, boekweitmeel en quinoameel. Van roggemeel kunt u overigens een zuurdesem maken dat u kunt gebruiken als basis voor gist.

Graan en meel tegen een goede prijs

Als u vers meel koopt bij de molen heeft u de mogelijkheid uw meel tegen een goede prijs in te kopen. In de molen kunt u bovendien meel kopen van biologische granen van boeren uit de omgeving. Zo weet u precies waar de ingrediënten van uw brood vandaan komen. Door te kiezen voor biologische granen heeft u daarnaast een extra lekker meel, dat zorgt voor compacter brood.

Het beste advies komt van de molenaar

Heeft u geen idee welk soort meel u kunt gebruiken voor de diverse baksels die u in gedachten heeft? De molenaar helpt u daarbij graag, en kan u bovendien diverse tips geven om een goed brood te bakken. Hij kan u natuurlijk ook uitstekend adviseren over de verschillen tussen granen, van welke soorten meel u brood kunt bakken en hoe u het best uw graan kunt bewaren.

Meer weten?

Deze blog ging over de vraag Waarom meel van de molen kopen. Wilt u meer lezen over meel van de molen? Bekijk dan onze blogs De beste molen voor uw meel, Zelf granen malen met een graanmolen, Welke soorten meel gebruik je waarvoor of lees meer over Het verschil tussen meel en bloem

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: