Waarom ons meel zo bijzonder is

Waarom ons meel zo bijzonder is

Wilt u weten waarom ons meel zo bijzonder is? Wij leggen het u graag uit. Bij DeMolenwinkel wordt het meeste graan in een vlakmaalderij gemalen die pal naast onze windmolen ligt. We malen daar net zoals in de molen op traditionele wijze met molenstenen. In onze maalderij worden die molenstenen echter aangedreven door een elektromotor in plaats van door de wind. Hiermee onderscheiden we ons van de meeste windmolens. Ten eerste zijn we veel groter, maar daarnaast worden wij niet alleen door vrijwiligers gerund. We zijn echter ook duidelijk anders dan gewone meelfabrieken, omdat wij nog steeds oud vakmanschap bedrijven en ons meel traditioneel op molenstenen malen. Bij DeMolenwinkel ontvangt u supervers en compleet meel en kunt u bovendien grote hoeveelheden aankopen. Tenslotte gaat ons productieproces veel sneller dan in een gewone molen en kunnen wij meer granen verwerken dan een windmolen.

Wat is een vlakmaalderij?

Een vlakmaalderij is een traditionele vorm van een graanmolen, waarbij twee molenstenen worden gebruikt voor het vermalen van graan. Een vlakmaalderij kan worden aangedreven door windkracht, maar in geval van langdurige windstilte zou er dan geen productie in gang gezet kunnen worden. Daarom hebben veel molens tevens een elektromotor, die te allen tijde het maalproces kan starten. In onze vlakmaalderij werken we ook met een elektromotor die onze molenstenen aandrijft. Dit in tegenstelling tot hoogmaalderijen, die met metalen walsen werken om meel te vermalen en eigenlijk niet meer dan een fabriek zijn. In een vlakmaalderij zoals die van ons worden alle delen van granen verwerkt. Hoogmaalderijen verwerken de kiem van tarwe niet omdat die olie bevat. Door het langdurige fabrieksproces wordt het meel daardoor ranzig en bovendien minder lang houdbaar.

Vers meel van de molen

Wij vermalen onze granen dus grotendeels in onze vlakmaalderij, maar ook met onze windmolen vermalen we graan op molenstenen. Zo kunt u tijdens uw bezoek aan onze molen toch zien hoe dat proces verloopt en ons meel zien, ruiken en proeven. Daar kunnen wij u bovendien vertellen waarom ons meel veel beter en gezonder is dan meel dat u koopt in de supermarkt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat we met onze molenstenen het beste meel malen dat er is. De structuur van het meel en de smaak van het brood dat u ervan bakt is niet te evenaren. Ieder deeltje van het graan dat wij vermalen belandt in het meel. Er worden geen chemische enzymen, emulgatoren, additieven, broodverbeteraars aan toegevoegd en we gebruiken geen genetisch gemanipuleerde tarwe. Alles wat wij aanbieden is puur natuur en met liefde bereid op een ambachtelijke manier. U proeft gegarandeerd het verschil! 

Graan, meel, bloem, muesli en vlokken, zaden en pitten

We malen in onze vlakmaalderij een groot arsenaal aan granen en pseudo-granen en allemaal zijn ze even gezond en lekker. U vindt bij ons bioligisch (durum) tarwemeel, speltmeel, roggemeel, maismeel, boekweitmeel, havermeel en gerstemeel en bloem, maar we bieden ook hele graankorrels aan in onze online molenwinkel. Naast onze meel- en bloemproducten vindt u bij ons tevens zaden en pitten – gepeld, ongepeld of gebroken – net zoals muesli en vlokken, havermout en zilvervliesrijst. Wij zijn anders dan andere online molenwinkels, omdat wij geen verpakkingen verkopen van vijfhonderd gram of een kilo. We onderscheiden ons ook ten opzichte van hoogmaalderijen of meelfabrieken, omdat u bij ons tevens losse zakken kunt kopen van vijf en vijfentwintig kilo. Ook dat is een reden waarom ons meel zo bijzonder is!

  

Meer weten?

Deze blog gaat over Waarom ons meel zo bijzonder is. Wilt u meer weten over onze producten, lees dan ook onze blogs Broodmeel kopen van de molen, Het beste pannenkoekenmeel, Biologische granen kopen of Biologisch meel kopen.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: