Waarom zijn granen zo gezond?

Waarom zijn granen zo gezond?

Waarom zijn granen zo gezond? Die vraag horen wij vaak en we geven er altijd met veel liefde een uitgebreid antwoord op. Er zijn namelijk veel redenen te benoemen om wat vaker granen te eten. Behalve dat granen erg lekker zijn kunt u er op heel veel verschillende manieren van genieten. Daarnaast levert het eten van de vele verschillende soorten (pseudo)granen die in ons land worden geteeld veel gezondheidsvoordelen op. U heeft minder kans op chronische ziektes, uw hersenen worden gestimuleerd, uw weerstand verhoogt, u heeft minder kans op obesitas, u zult minder snel hartklachten krijgen en u bent minder ontvankelijk voor ontstekingen. Kortom, reden genoeg om nog vaker te genieten van gezonde granen!

Het verschil tussen volkoren en geraffineerd

Eerlijk is eerlijk, er is qua voedingswaarde natuurlijk wel een verschil tussen geraffineerde granen en het pure graan. Graankorrels, al dan niet geplet of vermalen, bevatten veel vezels door de kiemen en zemelen die er in zitten. Geraffineerde graanproducten echter bevatten alleen de kern van de graankorrel, die vooral veel zetmeel en eiwitten bevat. Bloem is zo’n typisch geraffineerd product dat geen sporen van kiemen en zemelen bevat en dus ook geen vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Daarmee zijn alle voedingsrijke delen dus uit het graan verdwenen en blijven er alleen maar lege calorieën over. Nog steeds lekker natuurlijk, maar die worden veel sneller afgebroken in uw spijsverteringssysteem, met snelle bloedsuikerpieken en -dalingen tot gevolg.

De gezonde volkoren granen

Volkoren graanproducten zijn erg goed voor uw gezondheid. Daarin zitten tenslotte de kiemen en zemelen van granen verwerkt en die hebben een hoge voedingswaarde. Volkoren granen bevatten natuurlijke vezels, maar ook veel vitaminen en mineralen. Vitamine B1, B12 en B6 bijvoorbeeld en vitamine E, maar ook ijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink  en selenium. Volkoren granen zijn daarmee gezonder dan rijst, aardappelen of pasta. Natuurlijk is er wel een verschil in granen. Zo leveren tarwe en haver meer voedingsstoffen dan mais en rijst. Ieder graan heeft echter zijn eigen goede kenmerken en elk lichaam reageert verschillend op het eten van granen. Varieer daarom regelmatig en eet verschillende soorten (pseudo)granen tijdens uw maaltijden.

Graan van de molen is nog gezonder

Koopt u graan, meel of bloem van de molen, dan weet u zeker dat u vers meel koopt. Vers meel bevat geen extra toevoegingen om het langer goed te houden. Dit in tegenstelling tot meel dat u kunt kopen in de supermarkt. Het meel dat uit de fabriek komt bevat namelijk vaak een (natuurlijk) rijsmiddel of een zogenaamd broodverbeteringsmiddel. Dat is niet per se ongezond, maar vers meel is stukken beter en gezonder. Daarnaast is brood dat u bakt van vers meel anders. Het heeft meer volume, een betere kruim en een lekkerder korst. Vers meel bevat bovendien alle nodige voedingswaarden omdat het graan vers van het land komt. Dat geeft uw baksels echt een andere smaak.

Antinutriënten

Helaas is het eten van granen niet voor iedereen even gezond. Bijvoorbeeld omdat granen  antinutriënten bevatten die de spijsvertering in de war brengen. Het in granen aanwezige fytinezuur bijvoorbeeld kan mineralen aan zich binden, waardoor gezonde voedingsstoffen niet kunnen worden opgenomen tijdens de spijsvertering. Fytinezuur bevindt zich echter ook in veel andere gezonde producten zoals peulvruchten, fruit, groenten, zaden en noten. Bij een normale voeding leidt dit zelden tot minerale tekorten. Bovendien bindt fytinezuur ook schadelijke stoffen, en dat is juist weer gunstig voor uw lichaam. 

Gluten en koolhydraten

De gluten in sommige granen zijn voor sommige mensen een reden om weinig of geen granen te eten. Gelukkig bevatten rijst, mais, quinoa en haver* echter geen gluten en veroorzaken ze geen problemen bij coeliakie patiënten of mensen die gevoelig reageren op gluten. Graan bevat verder veel koolhydraten, vooral geraffineerde varianten. Daarom is het voor diabetici soms beter er minder van te eten. Een uitzondering daarop is haver, dat bloedsuikerniveaus juist doet dalen.

* In onze molen en maalderij komt haver onvermijdelijk in aanraking met andere gluten bevattende graansoorten. Daarom kunnen onze haverproducten sporen van gluten bevatten.

Meer weten?

Deze blog gaat over Waarom zijn granen zo gezond. Wilt u meer weten over de voordelen van het eten van granen of het kopen van vers meel? Lees dan meer in onze blogs Alles over roggebloem,  Van welke graansoorten kun je brood bakken? Zelf graan malen met een molen of De beste molen voor uw meel.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: