Wat is het verschil tussen maismeel en polenta?

Wat is het verschil tussen maismeel en polenta

Wilt u graag weten wat het verschil tussen maismeel en polenta is? Wij leggen u het onderstaand graag uit. Veel mensen halen maismeel en polenta door elkaar als ze erover praten. Het zijn echter twee verschillende voedselproducten. Maismeel is meel dat van mais is gemaakt, en een ingrediënt van polenta. Polenta is daarmee een gerecht dat wordt vervaardigd met maismeel of maisgriesmeel, en is dus geen meel op zichzelf. Polenta wordt over het algemeen gecombineerd met allerlei toevoegingen. U kunt het bakken, stomen en frituren. Van maismeel kunt u de heerlijkste baksels bereiden, zoals brood, koekjes, tortilla’s of cakes. Maar ook met polenta kunt u de beste gerechten op tafel zetten. We gaan in deze blog wat dieper in op het verschil tussen maismeel en polenta. 

Wat is maismeel?

Het meel van mais is precies wat het zegt: het is een vermalen product van maiskorrels. Dit meel kan tot fijne, middelgrote of grove deeltjes vermalen zijn. Grof vermalen mais heeft vaak weer een andere naam: maisgries. Maismeel wordt veel gebruikt in baksels, omdat het een heerlijke smaak en prettige structuur heeft. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het bereiden van pasta en pizza, maar ook in brood, pannenkoeken, tortilla’s of andere baksels smaakt maismeel heerlijk. Mais is overigens geen groente, maar een graan. Het bevat geen eiwitten, en daarom ook geen gluten. Het is daarom een ideaal voedingsmiddel bij een glutenvrij dieet. Maismeel van DeMolenwinkel kan echter wel sporen van gluten bevatten, omdat wij in onze maalderij tevens granen verwerken die wel gluten bevatten. Omdat mais een goede energiebron is, is het tevens een goede keuze voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet.

Maisgries

Maisgries wordt gemalen van mais die ontvliesd en ontkiemd is. Na vermaling wordt die mais gezeefd tot een specifieke deeltjesgrootte. Daardoor is het grover dan maismeel. Maisgries wordt veel toegepast als grondstof voor ontbijtgranen en snacks. Het wordt echter ook veel gebruikt in de brouwerij industrie. Bakkers gebruiken maisgries ook vaak om er brood mee te decoreren. U kent het vast wel, de gelige korreltjes die vaak op een brood worden gestrooid. Daarnaast wordt maisgries in de bakkerij ook vaak uitgestrooid over de bakplaat, om te voorkomen dat brooddeeg eraan vast blijft plakken. Uiteraard kunt u maisgries ook gebruiken om er een heerlijke stevige polenta mee te maken. Mais griesmeel bevat veel zetmeel en koolhydraten. Het is net als maismeel glutenvrij, maar kan wel sporen bevatten van gluten van andere meelsoorten.

Wat is polenta?

Polenta is een traditioneel recept uit Noord Italië. Het bestaat in twee verschillende varianten: stevig en zacht. Zowel zachte als stevige Polenta is vrij neutraal van smaak. U kunt het daardoor heel eenvoudig met allerlei zowel zoete als zoute gerechten combineren. Vaak wordt tomatensaus genomen als topping, zoals dat ook bij pasta wordt gedaan. U maakt polenta van maismeel of van maisgriesmeel. Wilt u een korrelige structuur, dan kiest u het best voor maisgriesmeel. Maismeel is niet zo fijn als bijvoorbeeld tarwemeel, maar het geeft wel een wat gladder resultaat. Meel van mais wordt daarom wat eerder gebruikt voor het bereiden van een zachte polenta. Polenta wordt veel gebruikt door mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Mais geeft namelijk niet alleen uitstekende voedingsstoffen, het geeft ook veel energie. Het is daarnaast een uitstekende aanvulling op groenteschotels en is smakelijk en voedzaam.

Zachte en harde polenta

Zachte polenta wordt veel gebruikt als vervanging van aardappelpuree. Het duurt vrij lang voor u het bereid heeft. Als u het echt op de traditionele manier wilt doen staat u al snel drie kwartier in een pan te roeren. Zachte polenta is vooral erg lekker als u er wat olie of boter, kruiden en wat kaas doorheen roert, zoals mascarpone of Parmezaanse kaas. Harde polenta kunt u maken door tijdens het bereiden wat minder water te gebruiken en het mengsel na bereiding te laten opstijven. Vervolgens kunt u het in stukken, repen of plakken snijden en grillen, bakken of juist koud serveren. 

Meer weten?

Dit was een blog over het verschil tussen maismeel en polenta. Wilt u meer weten over maismeel en de mogelijkheden van dit gezonde product? Lees dan ook eens onze blogs Maak originele tortilla’s van maismeel, Is maismeel gezond en Waarom ons meel zo bijzonder is.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: