Wat kan ik met gierst? U leest het hier!

Wat kan ik met gierst? Lees hier de leukste ideeën!

Vraagt u zich af “Wat kan ik met gierst”? Wij vertellen u graag meer over de uitgebreide mogelijkheden van dit heerlijke graan, zowel in pure korrelvorm als het meel ervan. Gierst, ook wel gepelde millet genoemd, is niet alleen een bijzonder smakelijk product, het is ook nog eens ontzettend gezond en bovendien glutenvrij. Deze graansoort is al eeuwen erg populair in andere delen van de wereld maar wordt nu ook steeds populairder in ons land. En dat is niet voor niets. Met gierst kunt u vele kanten op. U kunt het gebruiken bij uw ontbijt, de lunch en uw avondeten, maar ook als tussendoortje is gierst een prima alternatief. Natuurlijk wilt u daar dan wel een paar leuke ideeën voor opdoen. Wij geven u graag wat meer tips voor dagelijks gebruik van gierst.

Gierst of gepelde millet bij het avondeten

Gierstkorrels of gepelde millet kunt u prima gebruiken tijdens de avondmaaltijd, zoals u bijvoorbeeld ook couscous bij uw maaltijd eet. Gierst hoeft maar kort te koken, ongeveer vijf minuten (gebruik een kop gierst op twee koppen water). Laat u de gekookte gierst na het koken wel een half uurtje staan, zodat het vocht goed kan worden opgenomen in de korrels. Koken in bouillon in plaats van water geeft de gierst een extra lekkere smaak. Gekookte gierst kunt u eten als rijst, het heeft zelfs een hogere voedingswaarde. U kunt er echter ook burgers van maken, bijvoorbeeld met kaas en groente, het verwerken in falafel, opdienen als casserole uit de oven, of lekker door een salade. U kunt gierst ook mengen met aardappelen en er een heerlijke puree van maken, serveren als een lekkere risotto of bakken met bijvoorbeeld nasi kruiden.

Rauwe gierst eten

Gierst kunt u overigens ook prima rauw eten. Rauwe gierst smaakt bijvoorbeeld heerlijk als u het door uw yoghurt roert of wanneer u het mixt met wat fruit of groente in een smoothie. Rauwe gierst wordt echter niet door iedereen even goed verteerd, probeer het daarom eerst in kleinere hoeveelheden. Verder bevat rauwe gierst tannine, een vet dat vrijkomt bij het pellen van het graan. Dat verdwijnt als u de rauwe versie eerst even goed onder de kraan afspoelt. Doet dat echt, want die tannine geeft gierst een wat bittere smaak en dat maakt uw smoothie of yoghurt een stuk minder lekker. Spoelt u de gierst dus eerst even af, dan verdwijnt die bitterheid en is de smaak nog lekkerder.

Pap van gierst maken

Van gierst kunt u ook een heerlijke pap bereiden. Voor een romige pap gebruikt u het liefst koemelk, rijstemelk, geitenmelk, amandelmelk of bijvoorbeeld sojamelk. U kunt gierstepap ook bereiden met water, maar melk geeft uw pap wel een romiger structuur. Voor het bereiden van een heerlijke gierstepap kunt u de gierst het best in uw pan doen met dubbel zoveel vocht als de hoeveelheid gierst, ietsje meer mag. Dus één kopje gierst koken in twee kopjes water. Gierstepap is heerlijk met de meest uiteenlopende verse vruchten, al dan niet gepureerd. maar ook met nootjes, kruiden als gember of anijs, kokos, pompoenpitten, lijnzaad, cacaopoeder, avocado, enz. Gierstepap is geschikt als lunch, ontbijt of als nagerecht.

Koekjes van gierst meel

Vraagt u zich af, wat kan ik met gierst meel maken? Wij geven u graag een antwoord op deze vraag. Natuurlijk kunt u bij ons gierstmeel kopen, maar u kunt onze gierst korrels ook heel eenvoudig zelf tot meel vermalen, bijvoorbeeld in een blender. Van meel van gierst kunt u namelijk heerlijke koekjes en cake bereiden. Daarbij kunt u denken aan koekjes of cake met een zoete smaak, maar u kunt natuurlijk ook een hartige variant bedenken met kaas of pittige kruiden. Wilt u zoete koekjes bakken van gierstmeel? Kies u dan bijvoorbeeld naast suiker of zoete ingrediënten voor de kruiden kaneel, vanille, gember, anijs of kruidnagel. Wilt u hartige koekjes of cake bereiden van gierst meel? Kies dan voor minder of geen zoete ingrediënten en gebruik wat kerrie, tijm, rozemarijn of dille, en wellicht wat meer zout. Koekjes van gierst hebben een heerlijke, losse, korrelige structuur, perfect voor heerlijke zandkoekjes.

Meer weten?

Deze blog gaat over het onderwerp Wat kan ik met gierst. Wilt u meer weten over de verschillende granen uit ons assortiment? Leest u dan ook eens de blogs Biologische granen kopen, Zelf graan malen met een graanmolen, Hoe moet je graan bewaren en Wat zijn de verschillen tussen granen.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: