Wat kunt u bereiden met maïsmeel?

Wat kunt u bereiden met maïsmeel?

Wat kunt u bereiken met maïsmeel? Een heleboel heerlijke gerechten.  Wij laten u graag wat mogelijkheden zien van deze veelzijdige en lekkere soort meel. Meel van maïs kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden. Iedereen kent natuurlijk de typisch Mexicaanse maïsmeel gerechten zoals tortilla’s, taco’s, empanada’s en arepa’s. Maar met maïsmeel kunt u tevens heerlijke brosse maïskoekjes, muffins, zoete of hartige cakes en pannenkoeken bakken. Uiteraard kunt u maïsmeel ook aanwenden voor het bakken van heerlijke broden.

Maïsbrood

Maïsbrood wordt bereid met een combinatie van tarwebloem en maïsmeel. Omdat maïsmeel geen gluten bevat kunt u van dit meel alleen geen brood bakken. Daarom is een maïsbrood altijd een meergranenbrood. Omdat maïsmeel glutenvrij is, helpt het om uw brood meer structuur te geven. Vaak wordt er bij het bakken van dit brood niet alleen maïsmeel toegevoegd, maar wordt het brood tevens verrijkt met maïskorrels voor extra stevigheid en smaak. Maïsbrood wordt bovendien vaak gedecoreerd met maïsgries.

Andere mogelijkheden met maïsmeel

Maïsmeel heeft veel culinaire toepassingen. U kunt het gebruiken als paneerlaagje, dat zorgt voor een knapperig korstje op vlees, vis of kaas. Het wordt ook gebruikt als basis voor unieke pizzabodems of in desserts zoals maïsmeelcakes of -pudding. Maïsmeel wordt ook vaak gebruikt om een heerlijke maïspap van te bereiden, zoet met melk en suiker, of hartig met kaas en groenten. Verder is het meel een heerlijke toevoeging in smoothies: het geeft ze een boost aan voedingsstoffen en een licht korrelige structuur. Wilt u dus af en toe uw tarweproducten afwisselen met een ander graan? Dan is maïs een uitstekend alternatief.

Maïsmelk

Maïsmeel is ook zeer geschikt voor het maken van maïsmelk. Door een liter water te koken met een ons maïsmeel krijgt u een heerlijke melk, die u een aantal dagen kunt bewaren in uw koelkast. Maïsmelk is net zo lekker en weer eens iets anders dan amandel melk, havermout melk of kikkererwten melk. Deze maïsmeel kunt u precies zo drinken en gebruiken als gewone melk, of er bijvoorbeeld een heerlijke milkshake mee maken.

Polenta

Polenta is een Noord Italiaans comfortfood, geliefd in veel delen van Italië en andere landen. U bereidt het met maïsmeel. Het wordt op diverse manieren gegeten bij de hoofdmaaltijd, afhankelijk van hoe het bereid is. Als u polenta bereidt met maïsmeel, dan is het zacht en glad van structuur, zoals bijvoorbeeld aardappelpuree. U kunt polenta ook bereiden met maigriesmeel, de smaak is redelijk hetzelfde. Van maïsgriesmeel wordt polenta echter wat steviger en korreliger, met een “bite”. Deze polenta wordt vaak in stukken gesneden en gebakken en gegrild. Zachte polenta van maïsmeel wordt vaak gemengd met kruiden of kaas. Heerlijke variaties dus!

Tamales, Arepas, Tortilla’s

Maïsmeel is een belangrijk ingrediënt in tamales, een op maïsmeel gebaseerd deeg gevuld met vlees, groenten of kaas en gewikkeld in maïsschillen of bananenbladeren. Tamales zijn een traditioneel gerecht in veel Latijns-Amerikaanse landen en redelijk eenvoudig te bereiden. Arepas zijn maïsbroodjes die u eenvoudig bereidt met maïsmeel en water. Door het deeg te grillen en bakken in de koekenpan krijgt u een stevig soort pitabroodje dat u kunt vullen met kaas, tomaat, guacamole, kip of draadjesvlees en bruine bonen. Van maïsmeel kunt u tevens tortilla’s maken, de bij iedereen bekende wraps die u net als arepa’s kunt vullen met heerlijke verse ingrediënten.

Maïsmeel in soepen en sauzen

Maïsmeel kan tevens gebruikt worden als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. Als u het meel mengt met een kleine hoeveelheid koud water kunt u er een suspensie mee maken, die vervolgens kan worden toegevoegd aan soep of andere hete vloeistoffen, om ze dikker te maken. Het meel voegt een subtiele maïsmaak toe die veel gerechten kan verbeteren. Heerlijk als u een wat steviger soep wilt op een koude winteravond!

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp “Wat kunt u bereiden met maïsmeel?”. Wilt u meer weten over maïs en meel? Lees dan ook eens onze blogs Het verschil tussen maïsmeel en polenta, Is maismeel gezond?, Maak originele tortilla’s van maïsmeel en Het verschil tussen meel en bloem.t 

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: