Wat zijn de voordelen van havermeel?

De voordelen van havermeel 

Wilt u weten wat de voordelen van havermeel zijn? Wij leggen het u graag uit. Biologisch havermeel wordt steeds populairder en dat is niet zo gek. Het is erg gezond, glutenvrij* en vooral heel erg lekker. Haver is een volkoren graan en is een geweldige bron van mineralen, vitaminen, vezels en antioxidanten. Van biologisch havermeel kunt u heerlijke cakes, quiches, wafels, koekjes, pannenkoeken of energierepen bereiden. Havermeel is minder geschikt voor het bakken van broden, omdat het geen gluten bevat. Die zorgen namelijk tijdens het rijzen voor een stevig netwerk dat luchtbellen vasthoudt, waardoor brood lekker luchtig wordt en blijft. Natuurlijk kunt u wel bakpoeder of een ander rijsmiddel gebruiken om een brood te bakken van havermeel. Of u kunt het meel van haver mengen met een andere soort meel.

*  Haver bevat zelf geen gluten, maar omdat het vaak gekruist wordt met gluten bevattende granen wordt dit pseudo graan vaak niet als geheel glutenvrij gezien.

Waarom is havermeel zo gezond?

Biologisch havermeel is een volkorenmeel. Het wordt bereid uit de hele haverkorrel, die vol zit met langzame vezels en koolhydraten. De vezels nemen veel vocht op en krijgen daardoor meer volume. Dat zorgt er voor dat u lang een gevuld gevoel heeft als u producten van havermeel eet. De complexe koolhydraten, eiwitten en vezels in haver zorgen er voor dat uw bloedsuiker langere tijd stabiel blijft. Daardoor krijgt u minder last van schommelingen in uw bloedsuiker en ook daardoor heeft u minder last van een hongergevoel. De vezels in haver zorgen bovendien voor een goede stofwisseling en spijsvertering, zodat uw maag-darmwerking optimaal verloopt. Havermeel heeft tevens prebiotische eigenschappen. De vezels in biologische haver zijn namelijk een geweldige voedingsbodem voor uw darmflora, de gezonde bacteriën in uw darmen. 

Haver is nuttig voor sporters

Haver staat bij veel sporters bekend als krachtvoer. Het wordt vaak gegeten door hardlopers, vlak voor ze op pad gaan. Ook bodybuilders maken veel gebruik van de goede eigenschappen van haver door het in grote hoeveelheden te eten. Havermeel of andere producten van haver, zoals biologische havermout of biologische havervlokken, zorgen voor een efficiënte energielevering. Omdat de koolhydraten in haver langzaam worden verteerd en daardoor geleidelijk worden opgenomen in de bloedbaan zorgen ze voor een lange periode kostbare energie. Daarnaast versnelt haver het energieherstel van uw spieren en zorgen de eiwitten voor een betere spieropbouw. Wilt u spiermassa kweken of een langer uithoudingsvermogen ontwikkelen tijdens het hardlopen, eet dan havermeel. Het zal u zeker helpen.

Goed voor uw cholesterolgehalte en immuunsysteem

Biologische haverproducten zoals havermeel, havermout of havervlokken bevatten onder andere bètaglucanen. Dit zijn oplosbare vezels die vocht opnemen in uw darmen en tegelijkertijd cholesterol binden. Daardoor wordt – door dagelijks haver te eten – het cholesterolgehalte in uw bloed lager. De bètaglucanen in haver stimuleren verder uw immuunsysteem door afweercellen te activeren die virussen bestrijden. Kortom, biologische havermeel en andere biologische producten van haver zijn oergezond en u kunt er op vele manieren van genieten. Wilt u een paar suggesties voor baksels of broden van havermeel? Lees dan onze blog over Glutenvrij havermeel.

Andere toepassingen van haver

Behalve de voordelen van havermeel voor uw gezondheid hebben producten van haver nog meer positieve eigenschappen. Haver, havermeel, havervlokken of havermout worden namelijk niet alleen gebruikt om te eten. Haver is ook erg goed voor de huid. Mensen die last hebben van huidirritaties, eczeem of brandwonden hebben bijvoorbeeld baat bij een bad met havervlokken. Ook kinderen met waterpokken hebben minder last van jeuk na een badje met havervlokken. Dat komt omdat de vetten uit haver de huid versterken en ervoor zorgen dat de huid minder vocht verliest. Daarnaast binden de koolhydraten en eiwitten uit haver zich aan de huid, zodat ze zorgen voor een beschermend laagje. De vezels in haver helpen de huid bovendien vocht aan te trekken en vast te houden. Omdat de huid minder uitdroogt vermindert de jeuk en wordt de huid koeler.

Meer weten?

Dit is een blog over de vele voordelen van havermeel. Wilt u meer weten over haver of andere granen uit ons assortiment? Lees dan ook eens onze blogs Waarom ons meel zo bijzonder is, Het verschil tussen molenmeel en fabrieksmeel en Hoe bewaar je meel en bloem

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: