Welke keukenmixer kiezen?

Een keukenmixer kiezen voor uw keuken

Wilt u een degelijke keukenmixer kiezen die ideaal is voor het mengen van deeg voor broden, taarten, koekjes en andere dingen die u met meel of bloem kunt bereiden? Wij geven u graag wat tips om een keuze te maken uit de verschillende apparaten die te koop zijn. Zo vindt u snel de beste keukenmixer voor uw persoonlijke situatie en zult u nog lang plezier hebben van een apparaat dat helemaal aansluit op uw wensen. 

Waarom een keukenmixer aanschaffen?

Wellicht denkt u al een tijdje dat een keukenmixer aanschaffen misschien helemaal geen gek idee is. Een keukenmixer is natuurlijk ook ideaal voor fervente thuisbakkers. Met de hand kneden of mengen behoort daarmee direct tot de verleden tijd en dat maakt bakken niet alleen een stuk sneller, maar ook veel eenvoudiger. Als u een goede keukenmixer heeft is het enige dat u hoeft te doen de ingrediënten één voor één toevoegen aan de mixer met kom, het apparaat doet de rest. Of u nu eiwitten stijf wilt kloppen, deeg wilt maken voor koekjes, beslag wilt bereiden voor pannenkoeken of zwaarder deeg wilt voor brood of pizza, een goede keukenmixer kan alles aan. Natuurlijk is er wel verschil in de diverse uitvoeringen. Daarom geven wij u hier graag meer informatie over het kiezen van een keukenmixer.

De verschillende keukenmixers

Als u een keukenmixer kiezen wilt voor het kneden van deeg voor uw brood, pizza, gebak, taart, cake of koekjes, dan zijn er verschillende opties mogelijk. Daarom is het van belang dat u goed op een rijtje hebt wat u er allemaal mee wilt doen. Keukenmixers zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar en de diverse modellen hebben uiteenlopende mogelijkheden. Sommige mixers hebben een laag vermogen voor eenvoudige bereidingen, maar er bestaan ook keukenmixers met een gemiddeld, krachtig en zelfs zeer krachtig vermogen. Een keukenmixer is verder verkrijgbaar in uitvoeringen voor minder dan vier liter bereiding, meer dan zes liter of een model daartussenin. Bovendien hebben de verschillende keukenmixers allemaal hun eigen opzetstukken en onderdelen.

Keukenmixers variëren daarom in prijs tussen € 30 voor een voordelige handmixer tot maar liefst € 1300 voor een zeer uitgebreide keukenmixer. 

Waar kunt u een keukenmixer voor gebruiken?

Een keukenmixer is natuurlijk vooral bedoeld om te mengen, kneden en kloppen. Daarbij heeft u de keuze tussen een handmixer of een keukenmixer met een bijpassende standaard en kom. In de laatste soort is er een ruim aanbod. Dat maakt het misschien lastig om een keuze te maken. Tegenwoordig zijn er bovendien zoveel apparaten beschikbaar die uw werk in de keuken een stuk eenvoudiger maken, dat u behalve een keukenmixer ook de zou kunnen kiezen voor een ander apparaat. Zo kunt u ook gebruik maken van een blender, staafmixer, foodprocessor, cookprocessor en een broodbakmachine. Eigenlijk doen deze apparaten allemaal hetzelfde: ingrediënten vermengen en eventueel pureren. Een broodbakmachine kneedt zelfs uw deeg, zodat u zelf helemaal niets meer hoeft te doen met een keukenmixer. Wilt u daar meer over weten? Lees dan onze blog over broodbakmachines.

De standaard keukenmixer

Een keukenmixer is zoals we al zeiden een apparaat waarmee u mengt, klopt of kneedt. Daarom komt hij goed van pas bij het bereiden van deeg voor de meest uiteenlopende baksels. Een keukenmixer heeft diverse opzetstukken en is uit te breiden met allerlei extra opties. De standaard keukenmixer is voornamelijk bedoeld voor de normale bakhandelingen. Denk daarbij aan het kloppen van eiwitten of slagroom, het mengen van diverse ingrediënten of het kneden van deeg voor pizza, brood, koekjes of taart. Een standaard keukenmixer beschikt daarom over basis opzetstukken, zoals deeghaken, menghaken en een garde om te kloppen. Zo’n standaard mixer beschikt overigens meestal over drie tot zes standen. Een uitgebreider model heeft vaak wel zeven tot twaalf standen.

De uitgebreide keukenmixer

Wilt u een keukenmixer kiezen die niet alleen basis opzetstukken heeft maar ook vele andere mogelijkheden biedt? Dat is een goed idee als u één apparaat in de keuken wilt dat van alle gemakken is voorzien. Sommige keukenmixers kunnen namelijk worden uitgebreid met diverse opzetstukken waar u normaal gesproken meerdere apparaten voor nodig heeft. Zo zijn er keukenmixers met extra opzetstukken als een gehaktmolen voor het maken van gehakt en worst, een sapcentrifuge voor het maken van smoothies en sappen of een opzetstuk om te raspen, snijden en hakken. Er bestaan zelfs keukenmixers waarmee u met een extra opzetstuk ijs kunt maken, of heerlijke verse pasta. Onderstaand ziet u een opsomming van de diverse opties van uitgebreide keukenmixers:

Kneden

Kloppen

Mixen

Blenden

Snijden

Draaien

Hakken

Malen

Persen

Raspen

Pasta maken

Worst maken

Onderdelen voor uw keukenmixer

Een keukenmixer is verkrijgbaar in een simpele uitvoering of juist als zeer uitgebreide versie, of iets daartussenin. Onderstaand vindt u de mogelijkheden waaruit u kunt kiezen bij het aanschaffen van een keukenmixer. Niet ieder merk biedt alle opties. Hieronder kunt u echter wel bepalen wat voor u echt van belang is.

Onderdelen:

Kneedhaak

Garde

Menghaak

Mengkom

Extra mengkom

Antispat deksel

Opzetstukken:

Blender

Rasp

Sapcentrifuge

Citruspers

Flexi klopper

Foodprocessor

Hakmolen

Pastasnijder

Pastaroller

Vleesmolen

Top tien keukenmixers van  thuisbakkers

Onderstaand treft u onze top tien aan voor keukenmixers. De prijsklasse loopt in dit overzicht van laag naar hoog.

Bestron 4-in-1

Tristar MX-4830

KitchenBrothers keukenmachine 1400 W

Bosch MUM 5 Startline

Bosch MUM52120

Bosch MUM59M55 Home Professional

Kenwood Chef KVC3110S

Kenwood Chef KVC3100S

SMEG SMF02

Kenwood KMX750

KitchenAid Artisan Mixer 5KSM175PS

Wat gaat het worden?

Conclusie is, dat het kiezen voor de juiste keukenmixer vooral afhankelijk is van wat u er mee gaat doen. Gebruikt u de keukenmixer maar af en toe om deeg te maken voor koekjes, taart of brood? Of staat u dagelijks in de keuken te kneden, mengen en bakken voor de beste bakproducten? In het eerste geval zal een handmixer voldoen. In het tweede geval is een keukenmixer met meerdere functies ideaal. Bij het maken van uw keuze is gebruiksgemak overigens ook een belangrijk punt. Beschikt de mixer over een anti spatdeksel, een kantelbare kop, maataanduiding, antislipvoetjes of een soft start optie? Het kan veel verschil maken bij het uiteindelijke plezier dat u er aan beleeft.

Waar u uiteindelijk ook voor kiest, als u de juiste keukenapparatuur in huis heeft dan is er geen enkel baksel dat u niet kunt bereiden. Wat wilt u nog meer?

Meer lezen?

Dit was een artikel over het onderwerp “keukenmachine kiezen”. Wilt u meer tips lezen over machines voor uw keuken? Lees dan ook onze blog over de beste broodbakmachine Ook kunt u meer lezen over meel voor de broodbakmachine of de beste boeken over brood bakken

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: