Welke soorten meel gebruik je waarvoor?
Welke soorten meel gebruik je waarvoor? We geven u hier graag een overzicht.
Volkoren tarwemeel
Tarwemeel bevat veel gluten en die zorgen ervoor dat uw deeg goed rijst. Daardoor bakt u met tarwemeel luchtige broden zoals frans brood, maar ook koekjes en andere baksels als pannenkoeken en gebak. Gewoon tarwemeel wordt gemaakt van zogenaamde zachte tarwe. Wilt u een hardere tarwe voor een steviger beet, dan kiest u het best voor durum tarwemeel.
Volkoren durum tarwegriesmeel
Volkoren durum tarwegriesmeel is grover gemalen dan gewoon tarwemeel. Het is gemaakt van harde tarwe en smaakt ook zoeter dan regulier tarwemeel. U kunt van durum griesmeel brood bakken, maar ook heerlijke koekjes of cakes. Durum tarwegriesmeel wordt ook gebruikt voor het bakken van pizza, pasta, noedels, couscous of bulgur.
Volkoren speltmeel
Van speltmeel kunt u heerlijke broden of broodjes bakken, maar ook pannenkoeken, koekjes, cakes en muffins. Ook tortilla’s of pizza’s van speltbloem zijn erg smakelijk. Speltmeel is tevens ideaal voor het paneren van vlees. Speltmeel dient niet te veel gekneed te worden voor het verkrijgen van een luchtig brood.
Gerstemeel
Gerstemeel bevat weinig gluten, daardoor is het niet geschikt om er brood mee te bakken. Natuurlijk kunt u het meel wel mengen met tarwemeel voor een lekker brood. Van gerstemeel kunt u wel Tibetaans brood bakken, door het meel voor gebruik te roosteren. Ook pannenkoeken bakken met gerstemeel is een goed idee.
Volkoren roggemeel
Roggemeel bevat wel gluten, maar niet zoveel als tarwe. Daardoor rijst het niet goed en blijven baksels vrij compact. Van roggemeel wordt uiteraard roggebrood gemaakt, maar ook knäckebröd, ontbijtkoek of pepernoten. Van roggemeel kunt u bovendien een starter maken voor zuurdesem.
Biologisch maismeel
Van maismeel bakt u heerlijke wraps, empanadas, arepa’s of tortilla’s. U kunt van maismeel ook brood maken, maar dan dient u er wel tarwemeel aan toe te voegen zodat het deeg door de tarwegluten goed kan rijzen. Pannenkoeken en cakes van maismeel zijn ook erg lekker, maar ook daarbij kunt u niet alleen maismeel gebruiken.
Biologisch havermeel
Van havermeel kunt u cakes bakken, quiches, wafels, koekjes, energierepen of pannenkoeken. Havermeel is niet zo geschikt voor het bakken van broden, omdat het geen gluten bevat en daardoor het brood niet luchtig wordt. U kunt natuurlijk wel bakpoeder gebruiken of een ander rijsmiddel om een haverbrood te maken, of het meel mengen met bijvoorbeeld tarwemeel.
Biologisch boekweitmeel
Van boekweitmeel kunt u koekjes bakken of pannenkoeken, en in combinatie met een rijsmiddel ook een cake. Omdat boekweit geen gluten bevat krijgt het geen luchtige structuur, waardoor het baksel ook niet luchtig wordt. Daarom kunt u geen brood bakken van boekweitmeel, behalve als u het mengt met tarwemeel. Boekweitmeel is licht verteerbaar en heeft een nootachtige smaak.
Quinoa meel
Van quinoameel kunt u glutenvrij brood of broodjes bakken, maar ook cakes, taarten, wafels en koekjes. Ook pannenkoeken, wraps of dumplings van quinoameel zijn erg lekker. Quinoameel heeft een kortere baktijd nodig, en ook wat meer vet of eieren om het meel goed te kunnen binden.
Meer weten?
Deze blog heeft als onderwerp Welke soorten meel gebruik je waarvoor. Wilt u meer weten over onze graanproducten? Lees dan onze blogs Van welke graansoorten kun je brood bakken of De verschillen tussen granen. Bekijk ook eens onze blogs Het verschil tussen meel en bloem of lees meer over Hoe bak je een goed brood.