Zaden laten weken, een goed idee

Zaden laten weken

Zaden laten weken in een beetje water voordat u ze opeet, u heeft er vast al eens over gehoord. Maar wat is nu eigenlijk de reden daarvan en waarom is het zo gezond? Als leverancier van zaden en pitten kunnen wij beamen dat het laten weken van zaden een goed idee is. Zaden zijn natuurlijk erg goed voor uw gezondheid. Ze leveren veel vitaminen en mineralen en beschermen uw lichaam tegen negatieve invloeden. Zaden leveren echter nog meer voedingsstoffen als u ze een poosje laat weken. Geweekt of niet, zaden maken een belangrijk deel uit van een gezond dieet. We vertellen u graag welke eigenschappen ze hebben en waarom het een goed idee is om ze eerst te laten weken en dan pas op te eten.

Waarom zijn zaden zo gezond?

Zaden zijn de verborgen schatten van een gezond dieet. Ze zitten boordevol energie en bevatten veel voedingsstoffen die een gunstige invloed hebben op de werking van uw lichaam. Zaden zijn erg rijk aan eiwitten en zitten daarnaast bomvol mineralen, antioxidanten, omega-3 vetten en vitaminen. Zonnebloempitten bijvoorbeeld bevatten veel vitamine E en antioxidanten, maar ook magnesium en selenium. Lijnzaad werkt ontstekingsremmend door Omega-3, sesamzaad biedt foliumzuur en pompoenpitten bevatten vitamines die uw spieren sterk houden. Kortom, eet u graag zaden, blijf dat dan vooral doen. Deed u dat nog niet? Dan is het zeker het overwegen waard dagelijks een handje te nemen. U kunt zaden gebruiken in een salade, maar ook uit het vuistje, in de yoghurt of door een pasta smaken zaden bijzonder goed.

Zaden zijn gezond voor iedereen

Zaden zijn voor iedereen gezond, maar voor mensen die graag wat minder dierlijke producten eten zijn zaden een goede aanvulling op het dieet. Ze zitten namelijk boordevol plantaardige proteïnen, daarom worden ze ook veel gegeten door atleten en mensen die erg bezig zijn met een gezond dieet. Ook kinderen kunt u altijd gezonde zaden geven als lekker tussendoortje. Wilt u zelf dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen, dan is dagelijks een handje zaden eten natuurlijk ook een goed idee. Zaden bevatten naast voedingsstoffen veel vezels, die goed zijn voor uw spijsvertering. Bent u aan de lijn? Dan zijn zaden een ideale aanvulling op uw dieet, een handjevol per dag is al voldoende. Naast een belangrijke voedingswaarde geven zaden u ook snel een vol gevoel. De vezels ervan worden namelijk langzaam verteerd.

Waarom zaden laten weken?

Rauwe zaden zijn bedekt met een beschermlaagje dat bestaat uit enzymremmers en fytinezuur. Dit laagje zorgt er voor dat de zaden niet te snel ontkiemen, zodat de voedingsstoffen erin zolang mogelijk bewaard blijven. Heel handig zo’n laagje, want het zorgt er voor dat uw zaden niet ontkiemen terwijl u ze in uw keukenkastje bewaart. Enzymremmers zijn echter lastig te verteren en fytinezuur heeft het nadeel dat het belangrijke mineralen bindt, zodat ons lichaam ze niet meer kan opnemen. De goede eigenschappen van calcium, magnesium, ijzer en zink gaan daardoor verloren. Fytinezuur zit bovendien niet alleen in zaden, maar ook in noten en granen. Eet u dat regelmatig, dan kunt teveel fytinezuur binnenkrijgen, wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

Zaden laten weken, hoe werkt dat?

Om bovenstaande redenen is het verstandig uw zaden een nachtje in wat water te laten weken alvorens u ze eet. Zo kan het beschermlaagje met enzymremmers en fytinezuur oplossen en kunt u profiteren van alle gezonde mineralen die in de zaden achterblijven. Bovendien krijgt u geen last meer van verstopping, een pijnlijke buik of een opgeblazen gevoel. Zaden laten weken doet u door ze een nachtje in een kom met warm water te laten staan. De volgende dag spoelt u ze af in een zeef en als ze weer droog zijn kunt u ze enkele dagen bewaren. Natuurlijk kunt u de zaden ook laten ontkiemen. Houd ze dan een paar dagen vochtig. Kiemen van zaden zitten boordevol levenskracht en zijn niet alleen gezond, maar ook heel lekker. De kiemen zijn zelfs gezonder dan de zaden, want ze bevatten aanzienlijk meer mineralen dan de zaden zelf.

Meer weten?

Deze blog ging over Zaden laten weken. Wilt u meer weten over onze producten, lees dan ook eens onze blog Gezonde zaden en pitten, Zelf verse muesli maken, Waarom zijn granen zo gezond of Het beste pannenkoekenmeel

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: