Zelf crackers maken met volkorenmeel, zaden en pitten
Wilt u graag zelf crackers maken? Wij helpen u graag met wat nuttige informatie en leuke ideeën. Het zelf maken van crackers is niet alleen verrassend eenvoudig, het geeft u ook de vrijheid om te kiezen voor voedzame ingrediënten en smaken die u lekker vindt. Vooral volkoren crackers met zaden zijn een gezonde, vezelrijke en knapperige snack of een uitstekende vervanger van een boterham of broodje. Wij vertellen u graag meer over het maken van crackers met volkorenmeel in combinatie met het gebruik van zaden. U leest hier welke meelsoorten geschikt zijn, welke zaden u kunt gebruiken en hoe u de perfecte combinatie maakt. We geven u ook een eenvoudig recept voor het zelf maken van crackers.
Waarom volkorenmeel gebruiken voor crackers?
Volkorenmeel bevat nog alle onderdelen van de graankorrel: de kiem, de zemel en het binnenste meellichaam. Hierdoor is het rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Crackers op basis van volkorenmeel zijn daarom voedzamer dan crackers van witte bloem. Ze geven bovendien langer een verzadigd gevoel en zorgen ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarom raden we u aan te kiezen voor volkorenmeel als u zelf crackers wilt maken. U kunt daarbij kiezen uit verschillende soorten volkorenmeel die elk hun eigen smaak, textuur en voedingswaarde hebben:
Volkoren tarwemeel:
Volkoren tarwemeel is het meest gebruikte meel voor crackers. Het zorgt voor een stevige, nootachtige smaak en een krokante beet.
Speltmeel:
Speltmeel lijkt op tarwemeel, maar is lichter verteerbaar voor sommige mensen. Het geeft een mildere, iets zoetige smaak aan uw cracker.
Roggemeel:
Roggemeel zorgt voor een compacte, iets zurige cracker. Goed te combineren met karwij- of venkelzaad.
Boekweitmeel:
Boekweitmeel is ideaal voor het maken van glutenvrije crackers en met een aardse, licht bittere smaak. Combineert goed met zaden en kruiden.
Maismeel:
Maismeel zorgt voor een zoetere, knapperige cracker met een gele kleur. Combineert goed met pittige zaden zoals sesam.
Havermeel:
Havermeel maakt uw crackers zacht van smaak, licht zoetig. Haver draagt bij aan een fijne, wat zachtere textuur.
Gerstemeel:
Gerstemeel geeft uw cracker een lichte, moutige smaak en voegt vezels toe. Het heeft een milde, warme ondertoon die goed combineert met zaden.
Teffmeel:
Teffmeel is glutenvrij, rijk aan ijzer en calcium. Het geeft uw crackers een subtiele, licht nootachtige smaak.
Wilt u zelf crackers maken? Dan kunt u kiezen voor één soort meel, maar u kunt natuurlijk ook meelsoorten combineren. Bijvoorbeeld spelt met wat boekweit voor extra diepgang in smaak, of haver met mais voor een wat mildere cracker.
Zelf crackers maken met zaden en pitten: welke zijn geschikt?
Zaden geven uw zelfgemaakte crackers niet alleen een lekkere crunch, ze voegen ook gezonde vetten, eiwitten en vezels toe. De zaden die u bij De Molenwinkel.nl vindt zijn allemaal uitstekend geschikt voor gebruik in crackers.
Lijnzaad:
Lijnzaad bevat veel omega-3 vetzuren en vezels. Gebruik bij voorkeur gebroken lijnzaad als u het door uw crackerdeeg mengt, dat zorgt voor een betere opname van de voedingsstoffen.
Zonnebloempitten:
Zonnebloempitten bieden een uitstekende toevoeging aan uw crackers. Ze zijn rijk aan vitamine E en gezonde vetten en geven uw cracker een nootachtige smaak en fijne bite.
Pompoenpitten:
Ook pompoenpitten bieden een zeer gunstige toevoeging aan uw zelfgemaakte crackers. Pompoenpitten zitten boordevol zink en magnesium. Ze zijn groen van kleur en iets groter dan zonnebloempitten, dus mooi als topping.
Sesamzaad:
Kleine sesamzaadjes zijn heerlijk aromatisch en rijk aan calcium. Lekker door het crackerdeeg én als topping.
Hoe combineert u het meel en de zaden of pitten?
Als u zelf crackers wilt maken, dan kunt u het volkoren meel en de zaden en pitten op twee manieren verwerken. In het deeg geven zaden en pitten een gelijkmatige verdeling van smaak en voedingsstoffen door uw hele cracker. Strooit u ze ook op uw cracker, dan zien uw crackers er niet alleen extra aantrekkelijk uit, maar zorgt u ook voor extra crunch aan de buitenkant. Wij raden u aan te kiezen voor een combinatie van zaden en pitten. Dat is vaak het lekkerst: wat zaden en pitten door het deeg en een mix er bovenop. Druk de zaden wel goed aan voor het bakken, zodat ze aan uw zelfgemaakte cracker blijven plakken.
Zelf crackers maken: een basisrecept
Zelf crackers maken met volkorenmeel en zaden is een heerlijke manier om zelf gezonde snacks te bakken. Door te variëren met meelsoorten en zaden ontdekt u steeds weer nieuwe combinaties en smaken. Experimenteer met uw favoriete ingrediënten en geniet van uw eigen ambachtelijke crackers.
Ingrediënten voor uw crackers:
200 g volkorenmeel (bijv. spelt, tarwe of een combinatie)
2 el lijnzaad (gebroken)
2 el zonnebloempitten
1 el sesamzaad (plus extra voor bovenop)
1/2 tl zout
2 el olijfolie
100 ml water (of iets meer of minder, afhankelijk van het meel)
Bereiding van uw crackers:
Verwarm uw oven voor op 180 °C (hete lucht oven). Meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg olie en water toe en kneed tot een soepel, niet plakkerig deeg. Rol het deeg dun uit tussen twee vellen bakpapier (ca. 2-3 mm). Snijd dat vervolgens in vierkanten of repen. Bestrooi deze met extra zaden en pitten en druk die licht aan. Bak 20-25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze volledig afkoelen en bewaar luchtdicht.
Meer weten?
Dit is een blog over zelf crackers maken. Wilt u meer weten over de toepassingen van onze zaden en pitten? Leest u dan ook eens onze blogs Gezonde zaden en pitten, De veelzijdigheid van sesamzaad, Lijnzaad, lekker en gezond en Zonnebloempitten, hoe gezond zijn ze echt?