Zelf graan malen met een graanmolen

Zelf graan malen met een graanmolen

Zelf graan malen met een graanmolen is ideaal als u een echte thuisbakker bent. Thuis graan malen is bovendien erg leuk om te doen. Door zelf uw graan te malen heeft u altijd supervers meel om direct mee te bakken. De meeste mensen die zelf graan malen doen dat vooral om het hele proces zelf in de hand te hebben. Zo weten ze zeker dat ze puur natuurlijk eten, vers van het land en helemaal biologisch. Als u zelf uw graan maalt kunt u bovendien direct al tijdens het malen een gezonde mix samenstellen van diverse soorten granen, zodat u een echt meergranenbrood kunt bakken. Graan van één enkele soort levert u het lekkerste volkorenmeel op, of het nu gemaakt is van havertarwe, van rogge of van spelt.

Een graanmolen kopen

Als u nog geen graanmolen heeft en graag wilt weten welke het beste is om aan te schaffen geven wij u graag advies. Er zijn diverse graanmolens op de markt, en allemaal werken ze op hun eigen specifieke manier. Wat voor u het best functioneert hangt natuurlijk af van uw voorkeuren, maar ook de prijs zal van invloed zijn. Daarom geven wij u diverse opties. Voor het malen van graan kunt u in ieder geval geen keukenmachine gebruiken, ook niet als die een krachtige motor heeft. Hoewel u daarin wel noten, zaden en pitten tot meel kunt vermalen is graan daarvoor echt te hard.

Wilt u zelf graan vermalen, dan dient u dus een echte graanmolen aan te schaffen. Die kunt u met de hand bedienen, maar er zijn natuurlijk ook elektrische graanmolens verkrijgbaar.

De verschillende soorten graanmolens

Een graanmolen kunt u bedienen met de hand, maar vergis u niet, dat is behoorlijk zwaar. Om genoeg meel te verkrijgen voor een brood dient u zeker tien minuten met veel kracht te malen. Koopt u daarom liever een elektrische graanmolen, dan heeft u de keuze uit een molen met metalen schijven of een korund molen met keramische molenstenen. Het verschil zit hem vooral in duurzaamheid en techniek. Metalen schijven vermalen uw granen minder fijn, behalve als u het twee keer maalt. U kunt er echter wel zaden en pitten mee vermalen. Een graanmolen met keramische molenstenen bemaalt uw graan fijner, maar zaden en pitten blijven plakken. Het is bij zo’n molen wel van belang dat u kiest voor een graanmolen met een groot vermogen, anders wordt uw meel warm en dat is niet goed voor uw meel.

Een krachtige blender kan wel

Wilt u graag uw graan vermalen in een wat modernere machine, dan kan dat ook in een krachtige blender. Blenders zijn al verkrijgbaar voor een kleine prijs, maar let op, voor het vermalen van graan is het wel belangrijk dat het vermogen en de snelheid goed genoeg zijn. Gebruik dus geen simpele blender waar u normaal gesproken uw smoothies mee bereidt, maar kies voor een degelijke blender met een vermogen van rond de 1600 watt. De prijs daarvan ligt zo rond de 400 euro, maar daarmee heeft u zeker een goede graanmolen. Vaak wordt er ook een extra element bij geleverd om granen tot meel te vermalen. Met een goede blender kunt u overigens meer dan alleen maar graan malen. Ook zaden, pitten en noten kunt u daarin tot meel vermalen, of u maakt er natuurlijk soep, smoothies of sauzen mee.

Een graanmolen is alleen voor graan

Als u een originele graanmolen heeft is het natuurlijk heel verleidelijk om daar ook andere producten mee te vermalen. Let daar echter wel mee op. Zaden die olie bevatten kunnen ervoor zorgen dat uw molen verstopt raakt. Vermaal daarom oliehoudende zaden zoals lijnzaad, hennepzaad of pinda’s op een andere manier. Is uw graanmolen toch verstopt geraakt door de vermaalde zaden die aan elkaar kleven, dan kunt u daarna het best droge rijst vermalen. Vaak neemt u daarmee gelijk ook de klevende zaden mee in het meel. Heeft u een graanmolen met metalen schijven, dan is er niets aan de hand en kunt u er zelfs pindakaas mee maken. Leuk om te doen overigens, en met een geweldig resultaat.

Meer weten? 

Deze blog ging over Zelf graan malen met een graanmolen. Wilt u meer weten over onze molen? Lees dan ook onze blogs over De beste molen voor uw meel en Waarom meel van de molen kopen? Meer over onze producten kunt u lezen in de blogs Hoe moet je graan bewaren en De verschillen tussen granen

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: