Zelf mueslirepen maken

Zelf mueslirepen en granolabars maken

Wilt u zelf mueslirepen of granolabars maken? Wij denken graag met u mee, want wat is er nu lekkerder dan zelfgemaakte granolabars die perfect passen bij uw smaak en behoeften? Het voordeel van het zelf maken van een mueslireep is dat u de volledige controle heeft over de ingrediënten en smaken ervan. U kunt bovendien rekening houden met voedselallergieën en dieetvoordeuren, door specifieke ingrediënten te vervangen of weg te laten. Het leuke van zelfgemaakte granola bars is bovendien dat u heerlijk kunt experimenteren met verschillende bestanddelen en smaken. Wilt u aan de slag? Hier vindt u de leukste tips om uw creativiteit de vrije loop te laten en uw eigen unieke smaakcombinaties te creëren.

Ingrediënten voor een zelfgemaakte mueslireep

Stelt u zich eens voor, een knapperige, smaakvolle reep die u energie geeft en bovendien uw smaakpapillen verwent. Wat wilt u nog meer? Het geheim achter een echt lekkere mueslireep ligt dan ook in de beste selectie van ingrediënten. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Laten we daarom eens kijken wat de verschillende ingrediënten bieden en waarom ze de moeite waard zijn om te gebruiken bij het maken van uw eigen granola energierepen.

Havervlokken

Havervlokken vormen de basis van de meeste mueslirepen, omdat het zo voedzaam is. Ze zijn een goede bron van complexe koolhydraten en vezels, die langdurige energie leveren en helpen om een verzadigd gevoel te behouden. Bovendien zorgen deze vlokken voor een stevige textuur in uw mueslirepen, waardoor ze gemakkelijk te snijden en te hanteren zijn. U hoeft de vlokken niet vooraf te koken of weken. Wel kunt u ze van tevoren kort roosteren in een pan om de smaak ervan te versterken.

Noten en zaden

Noten zoals amandelen, cashewnoten en walnoten zijn heerlijk om te gebruiken in een mueslireep, maar ook zaden zoals zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad en chiazaad. Die voegen niet alleen een knapperige textuur toe, maar ook een gezonde dosis onverzadigde vetten, eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Ze dragen bovendien bij aan uw verzadigingsgevoel en helpen u met het behouden van een gezond hart en gewicht.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit zoals rozijnen, cranberries, abrikozen en dadels voegen niet alleen natuurlijke zoetheid en smaak toe aan uw zelfgemaakte mueslirepen, maar ook belangrijke voedingsstoffen zoals antioxidanten, vitamines en mineralen. Ze leveren bovendien extra vezels, wat u helpt met een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel.

Zoetstoffen

U kunt zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop, agavesiroop of bruine rijstsiroop gebruiken om uw repen bij elkaar te houden en ze een heerlijk zoete smaak te geven. Natuurlijk bevatten die wel suikers, maar het zijn natuurlijke suikers, die extra voedingsstoffen brengen en een lagere glycemische index hebben. Dat is altijd een betere keuze dan geraffineerde suiker.

Vetten

Om een goede stevige mueslireep te maken heeft u een bindmiddel nodig. Het toevoegen van gezonde vetten is daarom belangrijk. Gezonde vetten afkomstig van pindakaas, amandelboter, kokosolie, zadenpasta, notenboter of avocado helpen uw energierepen bij elkaar te houden en geven ze een heerlijke smaak. Deze onverzadigde vetten zijn overigens belangrijk voor een gezond hart en dragen bij aan de opname van in vet oplosbare vitamines. Geen enkel probleem dus om dat toe te voegen!

Extra ingrediënten

Wilt u experimenteren met extra ingrediënten om een nog betere smaak te krijgen? Denk dan eens aan chocoladechips, kokossnippers, vanille-extract of specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. U kunt zelfs eiwitpoeder toevoegen voor extra smaak en voedingsstoffen.

Hoe zorgt u voor een stevige reep?

Zoals u hiervoor heeft kunnen lezen spelen gezonde vetten een belangrijke rol bij het bij elkaar houden van de ingrediënten in uw zelfgemaakte granola bars. Vetten helpen uw mueslirepen stevig te maken en voegen ook smaak toe. Maar naast deze vetten raden wij u aan om ook bindmiddelen te gebruiken om de ingrediënten bij elkaar te houden en de structuur van uw repen te versterken. U kunt daarvoor honing, ahornsiroop, pindakaas of amandelboter gebruiken. Die creëren een kleverige textuur wanneer ze smelten en afkoelen. Dit helpt de ingrediënten bij elkaar te houden en voegt ook een zoete smaak toe aan uw repen. Waar de vetten dus zorgen voor structuur, werken bindmiddelen samen met die vetten om de bars stevig en smakelijk te maken.

Het is wel belangrijk om het bindmiddel goed te mengen met de droge ingrediënten, zodat alle ingrediënten gelijkmatig bedekt zijn.

Een mueslireep bakken

Na het mengen van alle ingrediënten kunt u uw mengsel in een ingevette bakvorm drukken en deze in een voorverwarmde oven bakken. De baktijd en temperatuur varieert, afhankelijk van welke ingrediënten u gebruikt. Over het algemeen dient u de oven niet te heet in te stellen. Tussen de 160 en 175 graden is voldoende om uw mengsel gelijkmatig te bakken zonder het te verbranden. De baktijd varieert tussen de 20 en 30 minuten, afhankelijk van de dikte van uw repen en de gewenste knapperigheid. Houd uw oven daarom in de gaten als u gaat experimenteren. Als de randen goudbruin zijn, is uw mengsel gereed. Laat het vervolgens eerst volledig afkoelen voordat u het in repen snijdt.

Eet smakelijk!

Uw zelfgemaakte energierepen bewaren

Zelfgemaakte mueslirepen kunt u het best bewaren in een luchtdichte container op kamertemperatuur, maar ze blijven het langst vers als u ze in de koelkast bewaart. Wilt u ze voor langere tijd bewaren? Dan kunt u ze ook invriezen. Het is dan het best elke bar in een stukje plastic folie te wikkelen en ze in een luchtdichte zak of container in te vriezen.

Zelf mueslirepen maken: een basisrecept 

Ingrediënten

•100 gram havermout

•140-160 gram hele noten of 120-140 gram gehakte noten

•130-150 gram żaden

•120-150 gram gedroogd fruit (gehakt)

•300-340 gram vloeibare zoetstof

•240-260 gram vetten

•1 theelepel vanille-extract

•1/2 theelepel zout

•Optioneel: chocoladechips, kokossnippers, specerijen zoals kaneel of nootmuskaat

Variaties

Chocolade-hazelnoot

Voeg gehakte hazelnoten en chocoladechips toe aan het basismengsel voor een heerlijke chocolade-hazelnootreep.

Appel-kaneel

Voeg gedroogde stukjes appel en een snufje kaneel toe aan het basismengsel voor een herfstachtige traktatie.

Kokos-cranberry

Voeg kokossnippers en gedroogde cranberries toe voor een tropische smaak.

Pindakaas-chocolade

Meng extra pindakaas door het honingmengsel en voeg chocoladechips toe voor een onweerstaanbare combinatie van pindakaas en chocolade.

Experimenteer er rustig op los met verschillende noten, zaden, gedroogd fruit en smaakstoffen om uw eigen unieke granola bars te maken. Wij wensen u veel plezier en heerlijke granola bars!

Meer weten? 

Deze blog heeft als onderwerp Zelf mueslirepen maken. Wilt u meer weten over muesli? Lees dan ook eens onze blogs Gezonde muesli zonder suiker en Zelf verse muesli maken

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: