Zelfgebakken brood bewaren – de beste manier
Wilt u uw zelfgebakken brood bewaren en zorgen dat het langer houdbaar blijft? Wij leggen u graag uit hoe u dat het best kunt doen. Er gaat niets boven de smaak van lekker vers brood, zeker als u het zelf gebakken heeft. Natuurlijk wilt u dat brood dan ook graag zo lang mogelijk heerlijk vers houden. Als u het niet goed verpakt loopt u de kans dat het droog of taai wordt. Daarom is het, zeker als u bakt met natuurlijke melen en granen zonder toevoegingen, slim om u te verdiepen in de wijze waarop u uw brood het best bewaart. Wij geven u daarom een paar methodes om uw broden en broodjes vers, knapperig en puur te houden, ook als u het wat langer bewaart. Experimenteer met verschillende methoden en kijk wat het best past bij uw broodsoort en wensen.
De basis van het bewaren van brood
Brood verliest na het bakken langzaam vocht. Dat proces kunt u niet stoppen, maar u kunt het wel vertragen. De grootste vijanden van vers brood zijn lucht, vocht en temperatuurwisseling. Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt neer op het volgende:
- Laat uw brood altijd volledig afkoelen na het bakken.
- Bewaar het daarna op een koele, droge plek. Leg het niet in de koelkast, want daarin droogt uw brood sneller uit.
- Kies voor een ademende verpakking, zoals een linnen zak, een katoenen theedoek of een houten broodtrommel.
Waarom niet in de koelkast? Het lijkt logisch om vers brood koel te bewaren, maar brood wordt juist sneller oud in de koelkast. Bij lage temperaturen stolt het zetmeel in uw brood namelijk sneller, waardoor uw brood droog en kruimelig wordt. U kunt het dus beter bewaren op het aanrecht, als u het tenminste goed heeft verpakt.
Brood bewaren in plastic? Liever niet
Uw brood bewaren in een plastic zak bij kamertemperatuur is geen goed idee. Het plastic sluit uw brood volledig af en dat zorgt ervoor dat het al snel zompig of slap wordt. Bij warm weer kan er zelfs condens ontstaan in de zak, wat schimmel bevordert. Zeker bij zelfgebakken brood zonder conserveermiddelen is dat echt een risico. Uw brood dan maar in de koelkast leggen met een plastic zak is ook geen ideale oplossing. Brood droogt in de koelkast sowieso sneller uit en plastic helpt daar amper tegen. Sterker nog, plastic geeft uw brood juist een rubberachtige textuur. Plastic zakken gebruiken in de vriezer is wel mogelijk, maar bij voorkeur alleen tijdelijk. In de vriezer ontstaat geen condens, maar uw brood droogt ook daar langzaam uit. U moet daarom ook dan zorgen voor een goede afsluiting van de zak.
Duurzame en praktische alternatieven voor plastic
Veel mensen willen het liefst helemaal geen plastic meer gebruiken voor het bewaren van hun brood en dat vinden we een goed streven. Maar hoe pakt u het dan aan? Er zijn gelukkig diverse duurzamere alternatieven:
Herbruikbare siliconenzakken (voor een heel brood is 35 x 45 cm groot genoeg)
Glazen of RVS-dozen met een goed sluitend deksel
Bakpapier tussen de plakken brood, in combinatie met een afsluitbare bak
Bijenwasdoeken (maximaal 1 à 2 dagen op kamertemperatuur, kan niet in de vriezer)
Linnen broodzakken of katoenen doeken
Brood bewaren in linnen of katoen
Een goede manier om uw brood te bewaren is in een linnen broodzak of een katoenen doek. Dit materiaal ademt goed en houdt uw brood knapperig zonder dat het te snel uitdroogt. Als u het daarin gewikkeld heeft, kunt u uw brood ook bewaren in een broodtrommel van hout of keramiek. Kiest u liever voor een papieren zak? Dat kan, maar dat is eigenlijk alleen geschikt voor de eerste dag. Daarna droogt uw brood al snel uit. U kunt het wel met de papieren zak in een afsluitbare trommel bewaren. Dan blijft uw brood iets langer goed.
Brood bewaren in de diepvries
Uw brood bewaren in de vriezer is natuurlijk ook een geweldige manier om het langer goed te houden. Zoals we al aangaven, is het invriezen van brood in plastic zakken een goede optie, maar alleen als u dat tijdelijk doet en de zakken goed afsluit, om uitdroging te voorkomen. Als u uw brood invriest om het langer te kunnen bewaren, snijdt u het brood dan vooraf in boterhammen of grotere stukken en vries het per portie in. Als u bakpapier gebruikt tussen de stukken brood of boterhammen kunt u heel simpel alleen ontdooien wat u nodig heeft.
De verschillen per broodsoort
Niet elk brood is hetzelfde, en dus ook niet hoe u het bewaart:
Zuurdesembrood bewaren
Dit brood blijft van nature iets langer goed. Bewaar het in een doek of broodzak en vries het op dag twee in als u het later wilt gebruiken.
Glutenvrij brood bewaren
Deze broodsoort droogt sneller uit. Als u het niet dezelfde dag opeet is het verstandig om het na het afkoelen direct in te vriezen.
Brood met noten, zaden of pitten
Brood met dit soort toevoegingen kan sneller ranzig worden, vooral bij warm weer. Ook hier geldt het advies: vries het snel in als u het niet binnen één à twee dagen opeet.
Kleine broodjes
Kleinere stukken brood drogen sneller uit dan grote broden. Daarom kunt u ze het best luchtdicht bewaren, of per stuk invriezen.
Wat als u uw brood wilt beleggen voor de volgende dag?
Als u elke ochtend weinig tijd heeft en uw belegde boterhammen al de avond van tevoren maakt, verpakt u die dan luchtdicht in een bakje met wat bakpapier ertussen. Gebruik bij voorkeur droog beleg zoals kaas of vleeswaren en vermijd tomaat of komkommer – dat maakt uw boterhammen zompig. Brood met kaas of worst zorgt vaak voor slappe korsten en het vet ervan trekt in het brood. Vooral jonge kaas kan wat zurig gaan ruiken of smaken na een nacht. Bewaar de belegde boterhammen in ieder geval in de koelkast en eet ze binnen twaalf uur op als u echt van de smaak wilt genieten.
Meer weten?
Deze blog gaat over het bewaren van zelfgebakken brood. Wilt u ook weten hoe u graan of meel het best kunt bewaren? Leest u dan ook eens onze blogs Hoe moet je graan bewaren, Hoe bewaar je meel en bloem, Hoe kun je zien of meel nog goed is en Help, beestjes in mijn meel.