Zilvervliesrijst, de natuurlijke keuze

Ronde zilvervliesrijst, lekker en veelzijdig

Zilvervliesrijst, die ook wel bekend staat als bruine rijst, is een product dat tegenwoordig regelmatig wordt gebruikt in de Nederlandse keuken. Deze bruine rijst is rijst in zijn meest natuurlijke vorm. De rijstkorrels zijn ontdaan van hun harde buitenste schil, maar het vliesje om de korrel blijft daarbij wel behouden. Dat vliesje geeft de rijst niet alleen zijn kenmerkende bruine kleur, maar is bovendien verantwoordelijk voor de hoge voedingswaarde van de rijst. Zo bevat zilvervliesrijst vezels, vitamines en belangrijke mineralen zoals selenium, magnesium en fosfor. Als u bedenkt dat onze bruine ronde zilvervliesrijst bovendien geen extra behandelingen heeft gehad, kunt u rekenen op een volledig natuurlijk product. Onze zilvervliesrijst is dan ook een ideale voedingsbron voor een gezonde maaltijd en – ook belangrijk – op vele manieren te bereiden.

Waarom heet het bruine ronde of  zilvervliesrijst?

Zilvervliesrijst is toch zilvervliesrijst, denkt u wellicht. Toch is dit niet helemaal waar. In de soorten zilvervliesrijst zitten grote verschillen in zowel uiterlijk als resultaat. Zo bestaan er langkorrelige rijstsoorten en ronde rijstsoorten. Langkorrelige rijst heeft, zoals de naam al doet vermoeden, lange, smalle korrels. Deze rijst blijft bij het koken meestal los en licht van textuur. Deze zilvervliesrijst is ideaal voor gerechten waarbij de rijstkorrels gescheiden moeten blijven, zoals bij pilaf, nasi of gebakken rijst. Ronde zilvervliesrijst daarentegen heeft, zoals de naam aangeeft, ronde korrels. Deze rijst heeft de neiging om kleveriger en zachter te zijn dan langkorrelige rijst. Deze ronde rijstsoort wordt vaak gebruikt in gerechten waarbij u het liefst iets bereidt met lekker plakkerige rijst.

Wat kunt u bereiden met ronde bruine rijst?

Er zijn duizend-en-één recepten te bedenken met ronde zilvervliesrijst. Wij geven u graag een uitgebreid overzicht:

Bijgerecht: De meest gebruikte manier om ronde bruine rijst te eten is als bijgerecht naast groenten, vlees en vis. De rijst heeft een nootachtige smaak en een zachte textuur, waardoor het een uitstekende aanvulling is op de lekkerste maaltijden.

Sushi: Ronde zilvervliesrijst wordt ook vaak gebruikt voor sushi. De kleverige textuur zorgt ervoor dat de rijst goed bij elkaar blijft en u het eenvoudig kunt vormen tot sushirolletjes.

Risotto: Door de wat kleverige textuur ervan is deze rijstsoort ook perfect voor het maken van een romige risotto. De nootachtige smaak ervan geeft bovendien net wat meer diepte aan dit Italiaanse gerecht.

Desserts: Bruine ronde zilvervliesrijst kan ook worden gebruikt in desserts zoals rijstpap, rijstpudding of sommige Aziatische zoetigheden.

Soepen en stoofschotels: U kunt deze zilvervliesrijst ook toevoegen aan soepen en stoofschotels, om ze te verdikken en extra vulling te geven. De rijst absorbeert de smaken van de bouillon, wat het een heerlijke hartige toevoeging maakt.

Salades: Afgekoelde bruine rijst kunt u tevens prima gebruiken als basis voor koude salades. Combineer het met knapperige groenten, verse ruiden en een smakelijke dressing en u heeft een heerlijke en voedzame maaltijdsalade.

Vegetarische burgers: Ronde  zilvervliesrijst is ook heel geschikt als hoofdingrediënt voor zelfgemaakte vegetarische burgers. Samen met wat zwarte bonen, smakelijke kruiden en eventueel kaas maakt u de beste veggie burgers.

Vulmiddel: U kunt deze plakkerige rijst ook gebruiken als vulmiddel voor paprika’s of courgettes. Door deze te bakken of stoven krijgt u een smakelijk gerecht. Heerlijk met kaas, tomatensaus of een gezonde eiwitbron zoals bonen, erwten, linzen of tofu.

Curry’s en roerbakgerechten: Voeg ronde zilvervliesrijst toe aan curry’s en roerbakgerechten om die extra vulling en textuur te geven. De rijst absorbeert de smaken van de saus direct en geeft het gerecht een heerlijke, nootachtige smaak.

Ontbijt: U leest het goed, deze rijst is zelfs perfect te combineren tot een smakelijk ontbijt. Met vers fruit bijvoorbeeld, noten en een schepje honing. Eet smakelijk!

Grootverpakking zilvervliesrijst nodig?

In het assortiment van DeMolenwinkel vindt u ronde zilvervliesrijst in verpakkingen van 25 kg en van 5 kg. Grootverpakkingen zilvervliesrijst van 25 kg worden bij ons vaak besteld door restaurants, cateringbedrijven en voedselverwerkingsbedrijven. Ook universiteitskantines kopen deze rijst vaak, om maaltijden te bereiden voor hun studenten en personeel. Het is slimmer om grote hoeveelheden rijst in te kopen, de prijs is gunstiger en er is direct een grote voorraad. Onze verpakkingen van 5 kg bruine ronde zilvervliesrijst bieden handige voordelen voor gezinnen. Een grotere voorraad bestellen dan de gebruikelijke winkelverpakkingen is voor hen niet alleen handig, maar ook nog eens voordeliger dan meerdere kleine verpakkingen in de supermarkt.

Meer weten?

U las zojuist onze blog over bruine, ronde zilvervliesrijst. Bent u benieuwd naar meer leuke blogs over voedzame producten van DeMolenwinkel? Bekijk dan ook eens Teff graan en meel, Kikkererwten of kikkererwtenmeel, Glutenvrij quinoa meel of Het verschil tussen maismeel en polenta

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: