Is maismeel gezond?

Is maismeel gezond?

Is maismeel gezond? Wij kunnen daar volmondig ja op zeggen. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten maismeel verkrijgbaar, en het ene maismeel is zeker het andere niet. Maar als u uw maismeel bij DeMolenwinkel.nl koopt garanderen wij u een uitstekende kwaliteit. Uiteindelijk komt het er op neer dat maismeel uitstekend past in een gebalanceerd dieet. Behalve dat het eten van maismeel gezond is, bevat het tevens veel vezels. Dat zorgt niet alleen voor gezonde darmen, maar geeft u ook snel een voller gevoel. Omdat maismeel gelijkmatig verteerd wordt is het bovendien goed voor uw bloedsuikerspiegel. Als u daarbij optelt dat meel van mais redelijk weinig calorieën bevat, is het duidelijk een meelsoort die u vaker kunt eten. Zeker als u bedenkt dat het ontzettend veelzijdig te gebruiken is. Reden genoeg dus om te profiteren van alle voordelen!

Waarom is maismeel zo gezond?

Maismeel bevat veel vitamines. Vooral de vitamines B1, B2 en B3 en B11 zijn rijk aanwezig in mais. Waar vitamine B1 goed is voor uw zenuwstelsel en hart, zijn B2 en B3 vooral goed om uw energieniveau op peil te houden en zorgen ze voor een gezonde huid. Vitamine B11 is weer nodig om cellen en weefsels aan te kunnen maken, zoals bijvoorbeeld uw bloedcellen. Behalve vitaminen bevat mais tevens diverse mineralen, zoals fosfor, ijzer, natrium, calcium en magnesium. Verder is mais rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen om beschadiging aan uw cellen en weefsels te voorkomen. En zoals we al zeiden, maismeel bevat ook vezels, die goed zijn voor uw verteringsstelsel en uw goede darmbacteriën helpen groeien. Van mais wordt verder beweerd dat het de kans op aderverkalking verlaagt, en in het verlengde daarvan problemen met uw hart voorkomt.

Meer wetenswaardigheden over maismeel

Maismeel is een lichtgele meelsoort met een lekkere zoete, volle smaak. Omdat het zo gezond is, is het een zeer goede energiebron voor mensen die vegetarisch of veganistisch willen eten. Verwar maismeel overigens niet met maiszetmeel, ofwel maizena. Maizena is puur het zetmeel van mais en wordt gebruikt als een bindmiddel. U kunt er dus geen baksels mee bereiden. Maismeel is ook iets anders dan maisbloem. Maisbloem is gezeefd maismeel, en bevat veel minder vezels. Maismeel past prima in een glutenvrij dieet, maar let wel op, ons maismeel is niet geschikt voor coeliakie patiënten. Dit, omdat het meel wordt vermalen op plekken waar ook glutenhoudende graansoorten worden vermalen. Daardoor kan het toch gluten bevatten. U kunt bij ons overigens alleen biologisch maismeel kopen, in zakken van vijf of vijfentwintig kilo.

Wat kunt u bereiden met meel van mais?

Maismeel kan voor veel verschillende soorten gerechten gebruikt worden. Iedereen kent natuurlijk de typisch Mexicaanse maismeel gerechten zoals tortilla’s of wraps, taco’s, empanada’s en arepa’s. Maar met maismeel kunt u tevens heerlijke brosse maiskoekjes, muffins, zoete of hartige cakes en pannenkoeken bakken. Soms wordt het meel van mais ook gebruikt als verdikkingsmiddel voor soepen of sauzen. En wist u dat maismeel ook heerlijk smaakt als u het gebruikt als paneermeel? Dat maakt de lekkerste gerechten nog beter, met een knapperig korstje. Maismeel wordt verder vaak door bakkers gebruikt voor het bestrooien van brood, voor het de oven in gaat, om aanbranden te voorkomen. Uiteraard kunt u het meel ook gebruiken in het brood zelf. Wilt u dus af en toe uw tarweproducten afwisselen met een ander graan? Dan is mais een uitstekend alternatief.

Maisbrood

Maisbrood wordt gemaakt van een combinatie van tarwebloem en maismeel. Omdat maismeel geen gluten bevat kunt u van dit meel alleen geen brood bakken. Daarom is een maisbrood altijd een meergranenbrood. Omdat maismeel glutenvrij is, helpt het om uw brood meer structuur te geven. Vaak wordt er bij het bakken van dit brood niet alleen maismeel toegevoegd, maar wordt het brood tevens verrijkt met maïskorrels. Maisbrood wordt bovendien vaak gedecoreerd met maisgries.

Maismelk

Maismeel is ook zeer geschikt voor het maken van maismelk. Door een liter water te koken met een ons maismeel krijgt u een heerlijke melk, die u een aantal dagen kunt bewaren in uw koelkast. Maismelk is net zo lekker en weer eens iets anders dan amandel melk, havermout melk of kikkererwten melk. Als u maismelk maakt kunt u dat natuurlijk zo drinken, maar u kunt het tevens gebruiken om een heerlijke milkshake mee te maken.

Polenta

Polenta is een Noord Italiaans gerecht dat u bereidt met maismeel. U kunt polenta ook bereiden met maigriesmeel, de smaak is redelijk hetzelfde. Als u echter maismeel gebruikt tijdens het bereiden zal de polenta een stuk minder korrelig zijn en gladder, dan wanneer u griesmeel gebruikt. Zachte of gladde polenta kunt u natuurlijk eten als gewone polenta, maar u kunt het ook gebruiken als vervanging van aardappelpuree. Een heerlijke variatie dus! Lees hier wat het verschil is tussen maismeel en polenta

Meer weten?

Deze blog heeft als onderwerp “Is maismeel gezond?”. Wilt u meer weten over mais en meel? Lees dan ook eens onze blogs Het verschil tussen maismeel en polenta, Maak originele tortilla’s van maismeel en Het verschil tussen meel en bloem.

Deel dit artikel

Voeg een opmerking toe: